Η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού

Η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως ανησυχητική κρίνεται η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, και η οποία είναι από σήμερα στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού 4. Η ανησυχία είναι έκδηλη και μεταξύ των κατοίκων που χθες σχημάτισαν ουρές στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test που διενήργησαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ από το πρωί έως νωρίς το βράδυ. Εως χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί 2.500 τεστ με το ποσοστό των θετικών να είναι πάνω από το 5%. «Θα εξετάζουμε συνεχώς για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, ο οποίος προειδοποίησε για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και τις επόμενες ημέρες, όπως άλλωστε προμηνύεται από τις μετρήσεις ομάδας ερευνητών του ΑΠΘ στα υγρά αστικά απόβλητα της πόλης. Οπως άλλωστε δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου Νίκος Παπαϊωάννου, «η τελευταία μέτρηση, που αφορά την ανάλυση δειγμάτων, τα οποία ελήφθησαν την 27η Οκτωβρίου, δείχνει μία τρομακτική αύξηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα, σε σχέση με την αύξηση που είχε καταγραφεί την 21η Οκτωβρίου, όταν είχαμε την αρχή της έκρηξης των κρουσμάτων». Σημειώνεται ότι η επιδημιολογική εικόνα που προκύπτει από τις μετρήσεις στα λύματα προηγείται της αντίστοιχης που αποτυπώνεται από τα εργαστηριακά τεστ περίπου 4-5 ημέρες. 

Εν τω μεταξύ, αυξάνονται και τα κρούσματα του κορωνοϊού μεταξύ υγειονομικών και τα οποία επηρεάζουν τη λειτουργία μονάδων του ΕΣΥ. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Αγιος Σάββας», όπου από χθες και για μία εβδομάδα έκλεισε η Β΄ Παθολογική Ογκολογική Κλινική μετά τον εντοπισμό συρροής κρουσμάτων μεταξύ του προσωπικού. Ειδικότερα, συνολικά στη συγκεκριμένη κλινική και στη Γ2 Ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου διαπιστώθηκαν έπειτα από ιχνηλάτηση κρουσμάτων, 15 υγειονομικοί και τέσσερις ασθενείς θετικοί στον κορωνοϊό. Οι 15 εργαζόμενοι παραμένουν κατ’ οίκον, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν τεθεί σε καραντίνα 25 άτομα από το προσωπικό. Οι τέσσερις ασθενείς διακομίσθηκαν σε κλίνες COVID-19 στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Η ορθοπεδική κλινική συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία, ωστόσο η Β΄ Παθολογική Ογκολογική κλινική ανέστειλε τις εισαγωγές νέων ασθενών για μία εβδομάδα, και οι νοσηλευόμενοι σε αυτήν μεταφέρθηκαν σε άλλη ογκολογική κλινική του νοσοκομείου. Ολο το προσωπικό του νοσοκομείου (περίπου 1.200 άτομα) υποβάλλεται από χθες σε rapid τεστ. 

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας (ΕΡΤ), έχουν ήδη αποσταλεί 130.000 rapid test σε όλα τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, ώστε να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί η εξέταση στο προσωπικό, σε νοσηλευομένους αλλά και σε προσερχόμενους στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με συμπτώματα. Αναφερόμενος στις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «η συνολική συνισταμένη της προσπάθειάς μας, πολιτών, επιστημόνων, ειδικών, της οργανωμένης πολιτείας, της κυβέρνησης, θα δείξει πόσο θα αντέξει το σύστημα και η χώρα απέναντι σε μια πανδημία», και πρόσθεσε ότι «είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας, δεν είναι θέμα μόνο περίθαλψης. Πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, πρέπει να νοσήσουμε όσο γίνεται λιγότεροι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή