Ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες συμμετοχής στα κοινά

Ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες συμμετοχής στα κοινά

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγο καιρό, οι πολίτες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Ηρακλείου Κρήτης θα μπορούν να παρακολουθούν ζωντανά τα δημοτικά συμβούλια και να θέτουν τις ερωτήσεις τους, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου θα διαμορφώσουν το ύφος μιας εκ των ιστορικών τους πλατειών και οι παροικούντες τις Πρέσπες θα συναποφασίζουν με τους περιβαλλοντικούς φορείς το μέλλον της λίμνης τους. Αντίστοιχα, δημόσιοι λειτουργοί θα εκπαιδευθούν στην ανίχνευση της παιδικής κακοποίησης και για πρώτη φορά θα επιδιωχθεί η ένταξη της ολιστικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία. 

Οι παραπάνω ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες που ενεργοποιούν τον καθένα από εμάς ξεχωριστά, αλλά και την κοινωνία μας συνολικά, θα καταστούν εφικτές χάρη στο πρόγραμμα «Active Citizens Fund» των EEA Grants, συνολικού ποσού 12 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτούν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Νορβηγία και Λιχτενστάιν). 

Το πρόγραμμα, που διαχειρίζεται στην Ελλάδα το Ιδρυμα Μποδοσάκη από κοινού με το Solidarity Now, θα διαθέσει 3,5 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων που αφορούν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά ενεργή», λέει στην «Κ» ο Νορβηγός πρέσβης, Φρούντε Οβερλάντ Αντερσεν, «χρειάζονται υποστήριξη μόνο στο οργανωτικό κομμάτι και στην εξεύρεση πόρων». Ο ίδιος δηλώνει την ικανοποίηση της χώρας του από τη συνεργασία με εγχώριους οργανισμούς, που οργανώνουν τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων σε κάθε ανοικτή πρόσκληση των EEA Grants. «Ξεκίνησα την καριέρα μου πριν από είκοσι χρόνια, στη Βοσνία», διηγείται στην «Κ», «ήταν αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, τότε η διεθνής κοινότητα προσέφερε πολλά χρήματα για την ανοικοδόμηση της περιοχής, όμως χωρίς ορθή στόχευση και χωρίς διασύνδεση με την τοπική κοινωνία, έγιναν πολλές δωρεές χωρίς εντέλει αντίκτυπο». 

Αν και τα δεδομένα δεν είναι συγκρίσιμα, ωστόσο και τα πρώτα χρόνια της προσφυγικής κρίσης υπήρξαν δωρεές από το εξωτερικό προς την Ελλάδα που δεν απέδωσαν. «Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές που έχουμε κάνει, έχουμε στηρίξει πρωτοβουλίες που έχουν κάνει τη διαφορά, όπως οι μεταβατικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σάμο και στη Χίο ή το πρόγραμμα ασυνόδευτων ανηλίκων», σχολιάζει ο πρέσβης.  

«Από τις 202 αιτήσεις που λάβαμε, επιλέξαμε 45 έργα, που θα υλοποιηθούν σε όλη την επικράτεια», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Σωτήρης Λαγανόπουλος, διευθυντής προγραμμάτων και δωρεών στο Ιδρυμα Μποδοσάκη. Τα EEA Grants έχουν παρουσία στην Ελλάδα από το 1994, έχοντας συμβάλει σε πολλά σημαντικά έργα, όπως η αποκατάσταση της Αρχαίας Αγοράς. Το πρόγραμμα, όμως, ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών ξεκίνησε μόλις το 2014 και ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού» σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρας. Τη διαχείριση του προγράμματος ανέλαβε το Ιδρυμα Μποδοσάκη, επιτυγχάνοντας απορροφητικότητα άνω του 98%. 

Επιχειρηματικότητα

Ταυτόχρονα, άλλο σκέλος των ΕEA Grants εστιάζεται στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Πρόσφατα, ανακοινώθηκαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα λάβουν χρηματοδότηση για καινοτόμα έργα στους τομείς της πράσινης καινοτομίας στη βιομηχανία, της γαλάζιας ανάπτυξης και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Business Innovation Greece», συνολικού ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται ο οργανισμός Innovation Norway, ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας της νορβηγικής κυβέρνησης.

Οι ελληνο-νορβηγικές σχέσεις ωστόσο δεν περιορίζονται στα EEA Grants. «Προσωπικά παρακολουθώ στενά τη μετανάστευση, την ενέργεια και τη ναυτιλία», επισημαίνει ο Νορβηγός πρέσβης, «χαίρομαι πολύ με τις εξελίξεις στις ΑΠΕ, θεωρώ ότι κινείστε στη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό, συνεπώς η αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα συμφέρει». Η πατρίδα του μπορεί να μας μεταδώσει σημαντική τεχνογνωσία.

«Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση 2030»

Τη δημιουργία «εξυπνότερων» δήμων θα επιχειρήσει να στηρίξει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενισχύοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του προεδρείου του Δ.Σ. της Ενωσης με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, για να συζητηθούν οι αναγκαίες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις μέσα όμως από ρεαλιστικές και δοκιμασμένες λύσεις. Αποφασίστηκε έτσι η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας των δύο εταίρων για την επεξεργασία σχεδίου δράσης «Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση 2030», προκειμένου να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να παρέχονται στους πολίτες και στις επιχειρήσεις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για κάθε είδους αιτήματα, από τις θέσεις στάθμευσης και τη διαχείριση δημοτικών στόλων οχημάτων έως την εισαγωγή ρομποτικής στα σχολεία και τη διαμόρφωση ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης με τους πολίτες. Ηδη, η ΚΕΔΕ έχει υποβάλει σχετικές προτάσεις προς την κυβέρνηση για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή