«Τρέχαμε, η θάλασσα μάς έφτανε»

«Τρέχαμε, η θάλασσα μάς έφτανε»

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η γη άρχισε να τρέμει, πρώτα αργά, μετά με μεγαλύτερη ένταση, η Σταυρούλα Γεωργαλιού βρισκόταν στο γραφείο της οργάνωσης στην οποία εργάζεται στο Βαθύ της Σάμου.

Στην αρχή ήταν ψύχραιμη, όπως και οι συνάδελφοί της που βρίσκονταν στον χώρο, μετά προνοητική: χώθηκε κάτω από το γραφείο για ασφάλεια. Από εκεί κάτω, η Σταυρούλα άρχισε να βλέπει ρωγμές να σχηματίζονται στον τοίχο. Από άλλα δωμάτια ακούγονταν οι σοβάδες που έπεφταν. Ομως, δεν ήταν η στιγμή που τρόμαξε περισσότερο.

«Οταν κόπασε η δόνηση, πήραμε λίγα πράγματα και βγήκαμε έξω», λέει η ίδια στην «Κ». «Κινηθήκαμε προς την παραλία για να είμαστε μακριά από κτίρια. Επειτα από λίγα λεπτά, όμως, είδαμε το νερό να φουσκώνει και να βγαίνει στη στεριά. Τρέχαμε στα στενά προς τα μέσα και η θάλασσα μάς έφτανε. Ημασταν δύο στενά πιο πάνω από την παραλία και τα πόδια μας βρέχονταν». 

Πανικός

Μαζί τους, λίγα μέτρα πιο πέρα, έτρεχε και ο Γιώργος Παπαδημητρίου, επίσης εργαζόμενος στο Βαθύ. Η δόνηση τον είχε βρει την ώρα που έκανε μάθημα οδήγησης. «Κουνιόμασταν μέσα στο αυτοκίνητο με τον δάσκαλο και βλέπαμε να σηκώνεται σκόνη σε δύο σημεία στην πόλη, σαν να κατέρρεαν κτίρια», λέει στην «Κ». «Το λιμάνι είχε ήδη εμφανίσει ρωγμές, σαν να έχει υποστεί ελαφρά καθίζηση, αλλά μέχρι να το συνειδητοποιήσουμε είδαμε το νερό να έρχεται. Επικράτησε πανικός και, καθώς έχουμε και πολλούς πρόσφυγες στη Σάμο, ο πανικός ήταν σε πολλές γλώσσες!» Οπως όλοι, άρχισε και ο Γιώργος να τρέχει. Προηγουμένως όμως στάθηκε να βοηθήσει ένα συμπολίτη του που έχει κινητικό πρόβλημα. Προσπαθούσε να φύγει γρήγορα, αλλά το νερό τον έφτανε. Σημειώνεται ότι όταν μιλήσαμε με τους δύο νέους εργαζομένους βρίσκονταν σε ψηλό σημείο, σε απόσταση ασφαλείας, ενώ η είδηση για τα δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από το τοιχίο γυρίζοντας από το σχολείο δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή στη Σάμο.

Πανικός επικράτησε και στη Χίο. «Εγώ που έχω ζήσει πολλούς σεισμούς, είδα πάρα πολύ κόσμο να βγαίνει έξω», λέει στην «Κ» ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας «Αστραπάρης», Γιάννης Στεβής. «Ηταν πολύ έντονη η αίσθηση και μεγάλη η διάρκειά του. Αρχισε δυνατά και μετά δυνάμωσε. Δεν ήταν ένας σεισμός της σειράς, ήταν πολύ δυνατός». Για τα καλά κουνήθηκαν και οι Ικαριώτες. Ο κ. Μάκης Φουντούλης επικοινώνησε αμέσως με τη μητέρα του που ζει στο νησί. Εχει φτάσει τα 96 επιβεβαιώνοντας ό,τι λέγεται για την Ικαρία και τη μακροζωία. «“Τι έγινε;” τη ρώτησα. “Ητρώαμε και μας ησκούντησε ο σεισμός και μας είπε να βγούμε έξω”, μου είπε». 

Ο Γιώργος Κόκκινος, πολιτικός μηχανικός, ζει στην περιοχή του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. «Ηταν πολύ ισχυρή δόνηση», είπε στην «Κ». Αφού βεβαιώθηκε ότι ο σεισμός έχει τελειώσει, βγήκε έξω να καταγράψει τις πρώτες εικόνες. «Είδα από το βουνό να πέφτουν βράχια στα φαράγγια». Απόκοσμο σκηνικό. Ο κ. Κόκκινος δεν είχε ακόμα προλάβει να κατέβει στο λιμάνι. Συγχωριανοί λέγανε ότι έχει δημιουργηθεί ένα περίεργο ρεύμα στο νερό. «Πρωτόγνωρα πράγματα. Πριν από 100 χρόνια είχαμε ξανακουνηθεί τόσο, όταν είχε χτυπήσει δυνατός σεισμός τη Χίο».

Διαβάστε επίσης

Τραγικός απολογισμός από τον ισχυρό σεισμό

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή