«Επικίνδυνη η κατάσταση»

Μεγάλο πρόβλημα με τα παλιά κτίρια στη Σάμο – Στους δρόμους οι κάτοικοι

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη» περιγράφει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, την κατάσταση στη Σάμο, όπου μετέβη προχθές το απόγευμα προκειμένου να συντονίσει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου. Στο νησί μετέβησαν επιπλέον συνοριοφύλακες, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων σε Σάμο, Ικαρία και Χίο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει. Οπως τόνισε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Χαρδαλιάς, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τα παλιά κτίρια στο νησί, τα οποία εξαιτίας του σεισμού είναι πιθανό να είναι επικίνδυνα.

Επίσης, το λιμάνι του νησιού στο Καρλόβασι έχει υποστεί ρηγματώσεις και καθιζήσεις. «Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά χρειάζεται να γίνει αυτοψία από εμπειρογνώμονες», επισήμανε ο υφυπουργός. Σήμερα αναμένεται κλιμάκιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για να πραγματοποιήσει αυτοψίες σε κτίρια και υποδομές. 

Μικρό τσουνάμι έπληξε τις παράκτιες περιοχές, με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά αυτοκίνητα, ενώ στους κατοίκους έχουν δοθεί οδηγίες να παραμείνουν μακριά από τις ακτές για λόγους ασφαλείας. Νωρίτερα, πάντως, η Υδρογραφική Υπηρεσία είχε εκδώσει warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο. 

Εκτός από τους δύο μαθητές που έχασαν τη ζωή τους στο Βαθύ της Σάμου όταν τους καταπλάκωσε τοίχος κτιρίου, στην Αθήνα μεταφέρθηκαν δύο άτομα, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα και μία 63χρονη με κάταγμα. 

Οι κάτοικοι του νησιού παραμένουν στον δρόμο καθώς φοβούνται, διότι οι μετασεισμοί είναι ισχυροί και συνεχείς, ωστόσο η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως. Οι ανάγκες για στέγαση και σίτιση ακόμα δεν ήταν δυνατόν να εκτιμηθούν χθες τη νύχτα. Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου.

Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου μετέβησαν 10 πολίτες, όμως χωρίς σοβαρά τραύματα. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια επέστρεψαν στις οικίες τους. Ολες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. 
Ρωγμή στο λιμάνι της χίου

Ζημιές σημειώθηκαν και στη Χίο, όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί πολιτών. Από χθες στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, καθώς πρόκειται για την εκλογική του περιφέρεια.

Οι περισσότερες ζημιές αφορούν παλιά σπίτια, ενώ μια μεγάλη ρωγμή έχει προκληθεί στο λιμάνι της Χίου, όμως η έκταση και το βάθος της πρέπει να εκτιμηθούν από επιστήμονες που αναμένεται να φθάσουν στο νησί σήμερα. Εκτεταμένες φθορές προκλήθηκαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας στην πόλη της Χίου.

Προβλήματα και στο οδικό δίκτυο της Ικαρίας προκάλεσε ο σεισμός των 6,7 Ρίχτερ με επίκεντρο ανοιχτά της Σάμου, ο οποίος όμως έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου καθώς σε πολλές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας. Στην Ικαρία σημειώθηκαν κατολισθήσεις στον επαρχιακό δρόμο Ευδήλου – Ακαμάτρα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Αυτοψίες στα μουσεία και στα μνημεία των τριών νησιών

Αμέσως μετά το πρώτο σοκ από την ισχυρή σεισμική δόνηση στα ανοιχτά της Σάμου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και οι άνθρωποι της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων προχώρησαν σε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών στα μουσεία και στα μνημεία του νησιού, αλλά και των κοντινών νησιών, της Ικαρίας και της Χίου, όπου επίσης ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες πληροφορίες του υπουργείου Πολιτισμού, στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνίσθηκαν στη θάλασσα. 

Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου καταγράφηκαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία είναι υποστηρικτικά του αρχαιολογικού χώρου. Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, όπου «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά. Ρωγμή εμφανίστηκε επίσης στο πόδι του διάσημου, κολοσσιαίου μαρμάρινου κούρου (περίπου 570 π.Χ.) που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος. 

Στη γειτονική Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Αγιο Κήρυκο δημιουργήθηκαν μικρές ρωγμές. Ενα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε, είναι η μόνη απώλεια. 

Τέλος, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου έπεσαν από τις προθήκες τους μικρά εκθέματα στην αίθουσα της κοροπλαστικής και ορισμένα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως θα ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή