Ο φοιτητικός πληθυσμός προκαλεί έκρηξη κρουσμάτων

Ο φοιτητικός πληθυσμός προκαλεί έκρηξη κρουσμάτων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι η διαφορά θερμοκρασίας, που δεν είναι άλλωστε τόσο μεγάλη σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, αλλά ο φοιτητικός πληθυσμός που έχει προκαλέσει την έκρηξη κρουσμάτων σε μια σειρά νομών της Κεντρικής, της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας, διαβεβαίωσαν την «Κ» τρία μέλη της επιτροπής των επιστημόνων που συμβουλεύουν την κυβέρνηση. 

Σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Λάρισα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Κομοτηνή «είναι σαφής η σύνδεση της διεύρυνσης των κρουσμάτων στον φοιτητικό πληθυσμό με την αύξηση του αριθμού των θετικών στον ιό στην ευρύτερη περιοχή», είπε κυβερνητική πηγή με εμπλοκή στην καθημερινή διαχείριση της κλιμάκωσης των μέτρων.

«Στη Γεωπονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, διαγνώσθηκαν δύο φοιτητές θετικοί», βεβαίωσε την «Κ» μέλος της διοίκησης, «οι οποίοι στη συνέχεια οργάνωσαν πάρτι για τους συμφοιτητές τους στην καραντίνα, όπου είχαν απομονωθεί… Αποτέλεσμα, να ξεφύγει η κατάσταση στη σχολή». Το πρόβλημα, σύμφωνα με πηγή της διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρέπει να υπήρχε επί εβδομάδες μετά την επιστροφή των φοιτητών από τις διακοπές τους, αλλά «φάνηκε τώρα εξαιτίας των μαζικών τεστ».

Παρόμοια περιστατικά αναφέρουν οι πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου στη Θεσσαλονίκη, των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Ιωαννίνων και του Δημοκριτείου της Θράκης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ροδόπη είχε ελάχιστα κρούσματα το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου σε σχέση με τον Νομό Ξάνθης, που παρουσίασε απότομη αύξηση λόγω των παλιννοστούντων μουσουλμάνων εργατών. Αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί από κρούσματα στον φοιτητικό πληθυσμό», είπε στην «Κ» μέλος της τοπικής Πολιτικής Προστασίας. 

Η Ροδόπη είναι πολύ πιο επιβαρυμένη σε σχέση με την Ξάνθη. Στα Ιωάννινα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε χθες ότι οι φοιτητές «δεν μπαίνουν σε σειρά», καθώς, όπως παρατηρεί η τοπική αστυνομία, συγκεντρώνονται σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. 

Στα μέτρα που θα εξαγγείλει σήμερα η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα αναμένεται να περιλαμβάνεται και η μετάθεση όσο το δυνατόν περισσότερων μαθημάτων σε εξ αποστάσεως διδασκαλία. 

«Ετσι κι αλλιώς στις “κόκκινες” περιοχές αυτό είναι ο κανόνας και σήμερα, ενώ στις “πορτοκαλί” δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων», παρατηρεί ο Μωυσής Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννιτών. H κυβέρνηση, με τα μέτρα που προτείνει, ελπίζει ότι «οι φοιτητές θα γυρίσουν για λίγο καιρό στα χωριά ή στις γενέθλιες πόλεις τους έως ότου αποφορτισθεί η επιδημιολογική κατάσταση», σημείωσε στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή