«Weswim»: το κίνημα που θα μας κάνει όλους χειμερινούς κολυμβητές

«Weswim»: το κίνημα που θα μας κάνει όλους χειμερινούς κολυμβητές

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ζακέτα να πάρεις!». Αυτή η φράση – γονεϊκό διάταγμα που έχει προδιαγράψει σε όλους τους Ελληνες τη δέουσα θερμοκρασία του σώματός τους ακόμη και σε καύσωνα, είναι για τον Πέτρο Παρθένη το μεγαλύτερο εμπόδιο για να γίνει κάποιος χειμερινός κολυμβητής. «Οχι χειμερινός!» με διακόπτει, αλλά «κολυμβητής που πέφτει στο νερό όλο τον χρόνο», διευκρινίζει ο άνθρωπος που ίδρυσε, το 2015, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κινήματα που έχουμε δει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μαραθωνοδρόμος και κολυμβητής μεγάλων αποστάσεων ο ίδιος, διαπίστωσε πριν από πέντε χρόνια πως οι συμπατριώτες μας είχαν ανακαλύψει ξανά τον αθλητισμό, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από τη μαυρίλα της κρίσης. «Δυστυχώς, όμως, η προσπάθειά τους να αθληθούν γινόταν με εσωστρέφεια: είτε πήγαιναν γυμναστήριο, είτε έτρεχαν μόνοι τους, είτε κολυμπούσαν σε μια λωρίδα της πισίνας. Απουσίαζε το στοιχείο της ομαδικότητας, που μπορεί να αλλάξει τα πάντα», τονίζει.

«Weswim»: το κίνημα που θα μας κάνει όλους χειμερινούς κολυμβητές-1
Τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης είναι τεράστια.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το στοιχείο αυτό; «Διότι όταν συναθλείσαι ξεφεύγεις από την παγίδα του ναρκισσιστικού ανταγωνισμού – να παλεύεις συνέχεια μόνος σου για να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου. Απολαμβάνεις περισσότερο αυτό που κάνεις, γιατί το μοιράζεσαι». Αυτό ήταν το σκεπτικό του για την πρώτη, σχεδόν αυθόρμητη, πρόσκληση που έκανε το 2016 για χειμωνιάτικο ραντεβού στη θάλασσα.

«Weswim»: το κίνημα που θα μας κάνει όλους χειμερινούς κολυμβητές-2
Οταν κολυμπάς με παρέα… δεν κρυώνεις.

Η ανταπόκριση με τον καιρό υπήρξε τέτοια, ώστε η ομάδα των συμμετεχόντων στο «Weswim» να μεταφερθεί από τις Νηρηίδες στην πλαζ της Βουλιαγμένης. «Εκεί πληρώνουμε συμβολικό αντίτιμο 2 ευρώ στην πλαζ, ώστε να έχουμε ναυαγοσώστη. Μέχρι και την προ-COVID εποχή είχαμε πολύ μεγάλη προσέλευση. Τώρα, στο πρώτο ραντεβού που έχουμε για τη σεζόν, αύριο Κυριακή, συμβουλευόμαστε τους ειδικούς για να ακολουθήσουμε όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας, με μικρές ομάδες που θα πέφτουν στο νερό, μάσκες και αποστάσεις».

«Weswim»: το κίνημα που θα μας κάνει όλους χειμερινούς κολυμβητές-3
Ραντεβού την Κυριακή στη Βουλιαγμένη.

«Στην ουσία έχουμε φτιάξει μια κοινότητα ανθρώπων περί της κολύμβησης που μοιράζεται την Κυριακή, μια ημέρα αφιερωμένη παραδοσιακά στην οικογένεια. «Αντί να καθόμαστε γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι, είμαστε στη θάλασσα με φίλους. Η αίσθηση του να μπαίνεις στο κρύο νερό αλλάζει δραματικά εάν είσαι με παρέα, η οποία θα σου δώσει κουράγιο, αντί να το κάνεις μόνος σου. Οσο για τις ενδορφίνες που εκκρίνει ο οργανισμός, είναι μια ψυχική και σωματική τόνωση που διαρκεί ολόκληρη την εβδομάδα», τονίζει ο Πέτρος Παρθένης, ο οποίος κατά καιρούς έχει οργανώσει πολλές κολυμβητικές δράσεις με φιλανθρωπικό αλλά και οικολογικό μήνυμα. Λίγο πριν αποχωριστούμε, του ζήτησα συμβουλές, καθώς φέτος θα δοκιμάσω να γίνω και εγώ κολυμβήτρια που πέφτει στο νερό όλον τον χρόνο. Ελπίζω να τα καταφέρω!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή