Το 24ωρο ενός υπεύθυνου πολίτη στην εποχή της COVID-19

Το 24ωρο ενός υπεύθυνου πολίτη στην εποχή της COVID-19

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ψώνια με λίστα, όπου στο κατάστημα αγγίζουμε μόνο ό,τι αγοράζουμε, τηλεργασία, κολατσιό από το σπίτι για το παιδί που θα πάει στο σχολείο, συναντήσεις με λίγους, εκλεκτούς φίλους και ανέπαφες πληρωμές. Συμπεριφορές υγείας που σε συνδυασμό με τη μάσκα, τις αποστάσεις και το συχνό πλύσιμο χεριών μπορούν να κάνουν τη διαφορά για να κερδηθεί η δύσκολη μάχη με τον κορωνοϊό. «Η αναμφισβήτητη επιτυχία των μέτρων κατά του κορωνοϊού ανέδειξε τη χώρα μας διεθνώς και τόνωσε την εμπιστοσύνη του πολίτη στην πολιτεία. Πήραμε εύσημα στον πρώτο γύρο γιατί διαχειριστήκαμε την αβεβαιότητα από τον κίνδυνο ενός άγνωστου και απρόβλεπτου ιού με επιστημονικά εργαλεία, ισχυρή πολιτική βούληση και ευρεία υποστήριξη από τον κόσμο», επισημαίνει στην «Κ» ο Λευτέρης Θηραίος, γενικός γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και γ.γ. της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Και συνεχίζει: «Η μάχη της πρώτης φάσης κερδήθηκε με όρους δημόσιας υγείας όπως η φυσική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας κ.ά. και προσδοκάται να επιλυθεί επίσης με απαντήσεις δημόσιας υγείας, δηλαδή με τον εμβολιασμό. Για να κερδηθεί λοιπόν η μάχη και σε αυτή τη δεύτερη φάση θα πρέπει όλοι να εφαρμόζουμε τις ενδεδειγμένες εκείνες συμπεριφορές υγείας για την πρόληψη της νόσησης των ιδίων, των οικείων μας και του κοινωνικού συνόλου».

Η «Κ» περιγράφει το 24ωρο ενός υπεύθυνου πολίτη στην εποχή της COVID-19, από το να ετοιμάσει το παιδί για να πάει στο σχολείο έως ακόμα και να συναντήσει φίλους το βράδυ:

– Αποχώρηση από το σπίτι. Μαζί με την τσάντα ή το πορτοφόλι, το κινητό και τα κλειδιά, παίρνουμε αντισηπτικό και μάσκα.

– Το παιδί στο σχολείο. Του έχουμε δώσει την καθαρή μάσκα, του έχουμε ετοιμάσει το κολατσιό του και του έχουμε δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Οτι, δηλαδή, πρέπει να φοράει τη μάσκα του, να πλένει τα χέρια του συχνά και οπωσδήποτε πριν γευματίσει και να μην μοιράζεται αντικείμενα και τρόφιμα με συμμαθητές.

– Μετάβαση στην εργασία. Κατά προτίμηση με Ι.Χ. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό και χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε μέσα μαζικής μεταφοράς, αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Θα μπορούσαμε να συνεννοηθούμε με τους εργοδότες μας για να επιλέξουμε άλλη ώρα προσέλευσης στην εργασία, ώστε να αποφύγουμε τις ώρες αιχμής. Και στον δρόμο όταν περπατάμε τηρούμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα.

– Εργασία στο γραφείο. Προτιμούμε την τηλεργασία, εφόσον είναι εφικτό. Στον χώρο εργασίας προτιμούμε να έχουμε ανοιχτά παράθυρα. Καθαρίζουμε συχνά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούμε, όπως το γραφείο μας, το τηλέφωνο, το πληκτρολόγιο του υπολογιστή. Αγγίζουμε όσο γίνεται λιγότερο τις επιφάνειες που χρησιμοποιούν και άλλοι και όταν αναγκαστικά το κάνουμε αυτό, όπως όταν ακουμπάμε πόμολα, διακόπτες κ.ά., φροντίζουμε να πλένουμε τα χέρια μας μετά.

– Αγορές για τρόφιμα. Πηγαίνουμε κατά προτίμηση μόνοι μας και όχι με όλη την οικογένεια. Επιλέγουμε ώρες και μέρες που δεν έχει πολλή κίνηση στο κατάστημα. Τηρούμε τις αποστάσεις. Πηγαίνουμε προετοιμασμένοι με λίστα για ψώνια, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την παραμονή μας εκεί. Αγγίζουμε μόνο τα τρόφιμα που θέλουμε να αγοράσουμε. Πληρώνουμε ανέπαφα με κάρτα. Εάν υπάρχει η δυνατότητα να παραγγείλουμε τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε, επιλέγουμε αυτή τη λύση.

– Επιστροφή στο σπίτι. Πλένουμε καλά τα χέρια μας. Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα κατάλληλα, αποφεύγοντας την επαφή αυτών που καταναλώνονται ωμά με τα μαγειρεμένα. Πετάμε τις εξωτερικές συσκευασίες πριν από την αποθήκευση (π.χ. συσκευασία από χαρτόνι, όταν υπάρχει εσωτερική συσκευασία με πλαστικό). Πλένουμε σχολαστικά τα φρούτα και τα λαχανικά με καθαρό νερό. Η καθαριότητα του σπιτιού περιλαμβάνει το συχνό καθάρισμα των επιφανειών και των σημείων (πόμολα, διακόπτες, συσκευές) που αγγίζουμε πολλές φορές την ημέρα.

– Γυμναστική. Μπορούμε να επιλέξουμε σωματική άσκηση στο σπίτι ή σε έναν εξωτερικό χώρο (τρέξιμο, ποδήλατο, περπάτημα). Η άθληση σε εξωτερικό χώρο είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Πλένουμε τα ρούχα και τις πετσέτες που χρησιμοποιήσαμε κατά τη γυμναστική στο πλυντήριο και σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμοί Κελσίου).

– Συνάντηση με φίλους. Διατηρούμε έναν κλειστό κύκλο ατόμων τα οποία βλέπουμε αυτό το διάστημα. Τα συναντάμε κατά προτίμηση σε εξωτερικούς χώρους. Οταν επισκεπτόμαστε το σπίτι του φίλου ή αντίστοιχα τον δεχόμαστε στο σπίτι, έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα ή καθόμαστε στο μπαλκόνι ή στην αυλή, ακόμα και εάν χρειαστεί να φορέσουμε πανωφόρι. Ιδανικά φοράμε μάσκα όταν συναντάμε τους φίλους μας, ακόμα και στο σπίτι. Τη βγάζουμε την ώρα που θα γευματίσουμε.

Τέλος, σύμμαχός μας είναι η οργάνωση, από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με τράπεζες και Δημόσιο και την άυλη συνταγογράφηση έως το ραντεβού στο κομμωτήριο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο σε θέατρα – κινηματογράφους.

Συμπεριφορές υγείας

Οπως σημειώνει ο κ. Θηραίος, οι συμπεριφορές υγείας και οι κοινωνικές συμπεριφορές καθορίζονται από πολλούς παράγοντες, όπως τα πρότυπα, η προσωπικότητα, η συναισθηματική κατάσταση του καθενός. Στη συγκυρία αυτή είναι σημαντικός ο ρόλος των γιατρών πρώτης επαφής και των επαγγελματιών υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, να πείσουν τον πολίτη μεταφράζοντας τα μέτρα και τους κανόνες προστασίας από τον κορωνοϊό σε συμπεριφορές υγείας. Και τονίζει: «Ο ιός έδειξε πόσο εύθραυστες είναι οι ζωές μας, οι οικονομίες μας, οι κοινωνίες μας. Η επένδυση στη δημόσια υγεία είναι επένδυση στην ανθρώπινη ζωή και στην άμυνα της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή