Οι δομές στέγασης και η αποσυμφόρηση

Οι δομές στέγασης και η αποσυμφόρηση

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολλές και διαφορετικές ταχύτητες όσον αφορά τις δομές στέγασης αιτούντων άσυλο και προσφύγων προκαλούν ερωτήματα σε σχέση με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και το κόστος. H στέγαση αιτούντων άσυλο αλλά και προσφύγων σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα συνεχίζεται, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι οι δομές αυτές θα κλείσουν έως το τέλος του έτους, καθώς κοστίζουν ακριβότερα από τους καταυλισμούς αλλά και τα διαμερίσματα. Οι μεταφορές αιτούντων και αναγνωρισμένων προσφύγων από τα νησιά προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση, για την οποία ο υπουργός Νότης Μηταράκης έχει δεσμευθεί, οδηγεί στην αύξηση των αναγκών στέγασης στην ενδοχώρα. Αυτή τη στιγμή, 4.220 αιτούντες άσυλο και 1.380 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες διαμένουν σε ξενοδοχεία. 

Τον τελευταίο μήνα, περίπου 2.000 άτομα από τα νησιά έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα, ενώ το Σαββατοκύριακο σχεδιαζόταν η μεταφορά περισσότερων των 150 αιτούντων άσυλο και προσφύγων από τη Χίο. Ο πληθυσμός που παραμένει στα νησιά έχει μειωθεί συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, ωστόσο τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 20.000 αιτούντες άσυλο και μετανάστες βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο. Από την άλλη πλευρά, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αποφάσισε να στεγάσει σε ξενοδοχεία όσους αναγνωρισμένους πρόσφυγες φθάνουν από τα νησιά, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα αστεγίας στην πλατεία Βικτωρίας και αλλού. 

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει διάρκεια δύο μήνες, έως ότου οι νεοφερμένοι καταφέρουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για ένταξη στο «Helios». Πρόκειται για το μοναδικό πρόγραμμα ένταξης που λειτουργεί αυτή τη στιγμή, το οποίο αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες και προβλέπει στέγαση σε διαμερίσματα που «κλείνουν» οι ίδιοι οι πρόσφυγες, αλλά με επιδότηση ενοικίου για χρονικό διάστημα από έξι έως δώδεκα μήνες.

Την ίδια στιγμή, η προκήρυξη του υπουργείου για το νέο πρόγραμμα στέγασης «Εστία ΙΙ», ενώ δημιουργήθηκε με στόχο, εκτός των άλλων, να μειωθεί το κόστος φιλοξενίας σε διαμερίσματα –γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πολλών ΜΚΟ που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα–, τελικά προβλέπει μεγαλύτερο κόστος ανά άτομο για τη στέγαση σε κτίρια από ό,τι σε ξενοδοχεία. Το αυξημένο κόστος για στέγαση σε κτίρια, που φθάνει να είναι διπλάσιο από εκείνο των διαμερισμάτων, εξηγείται, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, από το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρεται και σίτιση, κάτι που όμως δεν διευκρινίζεται στην προκήρυξη. 
Φυσικά, υπάρχουν πάντα οι αιτούντες άσυλο που παραμένουν στους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, πολλές φορές σε συνθήκες δύσκολες, ιδίως τους χειμερινούς μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή