Δίκες με τηλεδιάσκεψη προτείνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Δίκες με τηλεδιάσκεψη προτείνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Ελλιπή τα μέτρα προστασίας από την πανδημία, καταγγέλλει.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγγελία περί ανεπαρκούς πρόβλεψης και εφαρμογής μέτρων ασφαλείας κατά του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας έκανε τη Δευτέρα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ενώ αναμένεται εντός της ημέρας η έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης σχετικά με μέτρα προστασίας από την πανδημία, που ορίζουν ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου αναστέλλονται οι δίκες ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων και των ποινικών δικαστηρίων (με εξαίρεση όσες χαρακτηρίζονται επείγουσες), δεν περιλαμβάνεται καμία πρόβλεψη για τις δίκες ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.

Η Ένωση εκτιμά ότι το περιεχόμενο της ΚΥΑ είναι επικίνδυνα ελλιπές, λέγοντας ότι η παραπάνω διάκριση «δεν έχει κάποιο λογικό έρεισμα δεδομένου ότι οι συνθήκες εκδίκασης των διοικητικών υποθέσεων στις οποίες χωρεί εξέταση μαρτύρων και οι οποίες αναστέλλονται, είναι όμοιες με τις συνθήκες που ισχύουν στην εκδίκαση των πολιτικών υποθέσεων. Δεν λαμβάνεται επίσης καμία πρόνοια για τους διενεργούντες ανακριτικές και προανακριτικές ενέργειες δικαστικούς λειτουργούς.»

«Ταυτόχρονα επισημαίνουμε ότι υφίσταται προφανής αντίφαση και ουσιώδης διάσταση μεταξύ των μέτρων προστασίας που προβλέπονταν μέχρι σήμερα για τη λειτουργία των δικαστηρίων στις περιοχές υψηλού κινδύνου (ιδίως στη Θεσσαλονίκη) και σε αυτά που θα ισχύσουν στο εξής, παρόλο που τα επιδημιολογικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά προς το χειρότερο,» καταγγέλλει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Προτείνει δε αφενός την άμεση συμπλήρωση της ΚΥΑ ώστε να ανασταλούν κατ΄ ελάχιστον οι δίκες που γίνονται με την παρουσία μαρτύρων (π.χ. ειδικές διαδικασίες) στις οποίες παρατηρείται συνωστισμός, αφετέρου να υπάρξει άμεση υλικοτεχνική ενίσχυση των Δικαστηρίων με τεχνολογικά μέσα εικονοτηλεδιάσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή