ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σάμος: Πόσο θα διαρκέσει η μετασεισμική ακολουθία

Σάμος: Πόσο θα διαρκέσει η μετασεισμική ακολουθία

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία από την πολύ ισχυρή και καταστροφική δόνηση της Παρασκευής, που προκάλεσε τον θάνατο δύο νέων παιδιών στη Σάμο και σκότωσε πάνω από 80 ανθρώπους στη Σμύρνη.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές σε δίκτυα υποδομών, σπίτια, ναούς, δίκτυα ύδρευσης και λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού, ενώ κατεγράφησαν ζημιές και στα γειτονικά νησιά της Χιού και της Ικαρίας. 

Μιλώντας στο kathimerini.gr ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, τόνισε πως η ανάλυση του πρώτου 48ωρου είναι περιορισμένη σε 127 μετασεισμούς και δείχνει φυσιολογική τιμή β=1.1 και φθίνουσα πορεία στον αριθμό των μετασεισμών.

Αυτό -σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα- δεν σημαίνει επουδενί κανέναν εφησυχασμό διότι είναι πολύ νωρίς και θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς στην εξέλιξη της ακολουθίας τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας, δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το γεγονός το συγκεκριμένο ρήγμα να δώσει μεγαλύτερο ή ίδιου μεγέθους σεισμό με αυτόν της περασμένης Παρασκευής, ενώ τόνισε πως συνήθως ο ισχυρότερος μετασεισμός είναι μίας τάξης μικρότερος από τον κυρίως σεισμό, εν προκειμένω θα μπορούσαμε να πούμε στα 5, 7 Ρίχτερ.

Ερωτηθείς για το πόσο θα διαρκέσει η μετασεισμική ακολουθία ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών τόνισε πως πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ωστόσο -όπως είπε- αν λάβει κανείς αντίστοιχου μεγέθους σεισμούς -όπως τα 6,8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά και τα 6,4 Ρίχτερ στην Κω- η ακολουθία για τον πρώτο σεισμό διήρκησε δύο περίπου χρόνια και η δεύτερη έναν χρόνο.

Στους ρυθμούς του «Εγκέλαδου»

Σημειώνεται πως η Σάμος και οι γύρω περιοχές συνεχίζουν να κινούνται στους ρυθμούς του «Εγκέλαδου», καθώς λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι καταγράφηκε δόνηση 4,1 Ρίχτερ με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά του νησιού. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στελέχη του Εργαστηρίου Στατιστικής και Ανάλυσης Δεδομένων (LabSTADA) του Τμήματος Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που παρακολουθούν, καταγράφουν και αναλύουν τη μετασεισμική δραστηριότητα, από την Παρασκευή και ώρα 14:04 μ.μ. όταν και εκδηλώθηκε ο πρώτος μετασεισμός, έως την Κυριακή στις 15:28 μ.μ. το πλήθος των μετασεισμικών δονήσεων ανέρχεται στις 147.

Η ελάχιστη τιμή του μεγέθους των δονήσεων είναι 2,4 Ρίχτερ, ενώ η μέγιστη 5 Ρίχτερ. Η μέση απόσταση ανάμεσα στους μετασεισμούς είναι 17 λεπτά, ενώ η διάμεση απόσταση είναι 12,5 λεπτά. Κατά μέσον όρο, κάθε μια μετασεισμική δόνηση φτάνει τα 3,4 Ρίχτερ. Το πρώτο 24ωρο, κατά μέσο όρο ανά 15.5 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3,5 Ρίχτερ. Το δεύτερο 24ωρο, κατά Μ.Ο. ανά 20 λεπτά γινόταν ένας μετασεισμός ύψους 3,2 Ρίχτερ.

Συνεχίζονται οι αυτοψίες

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και Δημόσια κτίρια της Σάμου.

Έως το βράδυ της Κυριακής είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 490 κτίρια σε όλο το νησί. 414 από αυτές αφορούν κατοικίες στο Βαθύ, το Καρλόβασι, τη Χώρα, το Κοκκάρι, το Πυθαγόρειο και αλλού, εκ των οποίων οι 300 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες.