ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Λέρος: Ξέχασαν στο πλοίο δείγματα για Covid19 επί 12 ημέρες

Φωτ: INTIME

Η ένωση γιατρών του κρατικού θεραπευτηρίου νοσοκομείου Λέρου με σχετική ανακοίνωσή καταγγέλλει ότι επί δώδεκα ημέρες έμειναν ξεχασμένα τα δείγματα για covid19 από υπαλλήλους του ΕΟΔΥ μέσα στο πλοίο της γραμμής.

Στη σχετική ανακοίνωση, αναφέρονται τα εξής: 

Το Σάββατο 31/10/2020 παραδόθηκε από το πλοίο της γραμμής στο Κ.Υ. Πάτμου, κατά λάθος, κιβώτιο που περιείχε βιολογικό υλικό περίπου 50 δειγμάτων προς εξέταση για ανίχνευση του ιού SARS-COV-2, με έκπληξη είδαμε ότι το υλικό αυτό είχε παρθεί στις 19/10/2020 από υπαλλήλους του Ε.Ο.Δ.Υ και αφορούσε ασθενείς μας στην Λέρο του ψυχιατρικού τομέα, του Π.Ι.Κ.Π.Α και του γηροκομείου.

Προφανώς το υλικό παρέμεινε στην κατάψυξη του πλοίου εδώ και 12 ημέρες χωρίς να το αναζητήσει κάποιος.

Επιπρόσθετα κατά την πάγια τακτική του Ε.Ο.Δ.Υ σε ερώτηση της υπεύθυνης επιτροπής του Νοσοκομείου Λέρου για το αποτέλεσμα της ανίχνευσης στους ασθενείς μας, είχε δοθεί η απάντηση προ ημερών «ότι δεν υπάρχει ειδοποίηση από το εργαστήριο, επομένως όλο το προς εξέταση υλικό είναι αρνητικό για τον ιό».

Οι ευθύνες της Διοίκησης του Ε.Ο.Δ.Υ αλλά και της κυβέρνησης είναι τεράστιες, ως προς την προχειρότητα του μηχανισμού που έχει στηθεί, για την μεταφορά βιολογικών υλικών προς εξέταση και κατά συνέπεια στην ανίχνευση και πρόληψη της νόσου.

Οι κυβερνητικές ευθύνες αλλά και εκείνες της περιφέρειας, τοπικής διοίκησης πολλαπλασιάζονται και με το γεγονός της μη ύπαρξης μονίμου κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ στα νησιά της Λέρου και Πάτμου.

Η υγεία μας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ούτε με “εκ των υστέρων πράξεις” (απάντηση του Ε.Ο.Δ.Υ σε ερώτηση μας ήταν ότι θα ξαναπαρθούν τα δείγματα), ούτε με “ευχολόγια” ούτε βέβαια αδυνατίζοντας συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με πρακτικές “ράβε-ξήλωνε”, μετατρέποντας το σε ΕΣΥ “μίας και μοναδικής νόσου”, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα περιορισμού των τακτικών χειρουργείων κ.λ.π .

Τα ίδια τα γεγονότα ομολογούν ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές δεν έχουν σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία! Η εγκληματική καθυστέρηση στην θωράκιση του συστήματος υγείας, αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας του λαού μας είναι έξω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Την ανακοίνωση υπογράγει ο πρόεδρος Γ. Τσουκαλάς και η γενική γραμματέας Β. Θεοτοκάτου.