Η χρήση μάσκας δεν σχετίζεται με υποξία

Η χρήση μάσκας δεν σχετίζεται με υποξία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους ισχυρισμούς περί μείωσης της οξυγόνωσης του αίματος λόγω της μάσκας προσώπου φαίνεται να καταρρίπτει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό JAMA και η οποία κατέδειξε ότι η χρήση μη χειρουργικής μάσκας προσώπου από ηλικιωμένους δεν επηρεάζει τον κορεσμό οξυγόνου.

Οπως αναφέρουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντανάσης και Θάνος Δημόπουλος, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη δημοσίευση, η μελέτη διενεργήθηκε για να διαπιστωθεί εάν έχει βάση ο ισχυρισμός που έχει διατυπωθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η χρήση των μασκών σχετίζεται με υποξία, δηλαδή με μείωση της οξυγόνωσης της αίματος του ατόμου που την εφαρμόζει. Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα 65 ετών και άνω, οι οποίοι μετρούσαν μόνοι τους τον κορεσμό του οξυγόνου με οξύμετρο, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση μάσκας. Από τη μελέτη εξαιρέθηκαν ασθενείς με καρδιολογικές ή πνευμονολογικές παθήσεις. Ειδικότερα, κάθε άτομο που συμμετείχε είχε μία μη χειρουργική μάσκα τριών στρωμάτων και ένα φορητό παλμικό οξύμετρο, το οποίο χρησιμοποιούσε για να προσδιορίσει τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης στο αίμα (SpO2) σε τρεις μετρήσεις με διαφορά 20 λεπτών μία ώρα πριν, μία ώρα κατά τη διάρκεια της χρήσης μάσκας.

Συνολικά εντάχθηκαν στη μελέτη 25 ασθενείς, εννέα εκ των οποίων είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας (όχι καρδιολογικό ή πνευμονολογικό που μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια ή υποξία στην ανάπαυση). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η μέση τιμή αιμοσφαιρίνης στο αίμα ήταν 96,1% πριν, 96,5% κατά τη διάρκεια και 96,3% μετά τη χρήση μάσκας. Κανένας από τους ηλικιωμένους που συμμετείχαν στη μελέτη δεν εμφάνισε κορεσμό κάτω από 92% όσο φορούσε τη μάσκα. Οι διαφορές του κορεσμού στους συμμετέχοντες πριν και κατά τη διάρκεια της χρήσης μάσκας ήταν μηδαμινές (εύρος διαφορών 0,06% έως 0,87%) όσο και συγκριτικά με την τιμή μετά την αφαίρεση της μάσκας (εύρος διαφορών 0,07% έως 0,5%).

Οι ειδικοί γιατροί, αν και επισημαίνουν τους περιορισμούς της μελέτης που συνίστανται στο μικρό δείγμα συμμετεχόντων, στη χρήση ενός μόνο είδους μάσκας και την απουσία αξιολόγησης του κορεσμού οξυγόνου κατά τη διάρκεια εντατικής φυσικής άσκησης, τονίζουν ότι «η χρήση μάσκας σε αυτή τη μελέτη δεν φάνηκε να σχετίζεται με πτώση του κορεσμού της αιμοσφαιρίνης σε άτομα 65 ετών και άνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή