«Ενα καθυστερημένο lockdown»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν υπάρχει κάτι χειρότερο από ένα lockdown, είναι ένα καθυστερημένο lockdown», τονίζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην «Κ», αφήνοντας αιχμές για χρονοκαθυστέρηση στη λήψη αυστηρών μέτρων. «Από καιρό έχω πει ότι βιώνουμε το δεύτερο κύμα ανεμελιάς», σημειώνει ο κ. Ζέρβας, προσθέτοντας όμως ότι «ο δήμαρχος δεν μπορεί να αποφασίσει, ούτε να επιβάλει τι πρέπει να γίνει», σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πόλη τις τελευταίες ημέρες και την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επιβολή αυστηρού lockdown στην πόλη, όπως και στις Σέρρες, από σήμερα το πρωί, η οποία αποφασίστηκε μόλις 48 ώρες μετά την ένταξη της Θεσσαλονίκης στο «κόκκινο» έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση για το πώς το χειρότερο σενάριο κατέληξε να είναι πραγματικότητα. 

«Μπαίνουμε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και χρειάζεται όλοι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί για να βγούμε όσο το δυνατόν νωρίτερα» επισημαίνει, τονίζοντας όμως πως «δεν είναι η ώρα για να ξεκινήσει ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών, είναι η ώρα της προσπάθειας και της συμπόρευσης». 

Ανησυχεί, ωστόσο, ιδιαίτερα καθώς «τώρα είναι χειρότερα από τον Απρίλιο. Τότε λέγαμε ένας φίλος φίλου αρρώστησε από κορωνοϊό. Τώρα όλοι ξέρουμε 5-10 ανθρώπους που είναι θετικοί, συγγενείς, φίλοι, άνθρωποι στον στενό μας κύκλο. Τώρα τα κρούσματα έχουν ονοματεπώνυμο».  

Ο κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλά για νούμερα και στοιχεία, τα οποία αναδεικνύουν ακριβώς τι συνέβη στη πόλη, που έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κατέγραφε μικρό καθημερινό αριθμό νέων κρουσμάτων. Ισως τελικά αυτό να ήταν αρνητικό γιατί υπήρξε εφησυχασμός από την πλευρά των πολιτών «που αισθάνονταν ότι ο ιός δεν υπήρχε», λέει ο δήμαρχος. Ομως η έναρξη της νέας πανεπιστημιακής περιόδου άλλαξε τους συσχετισμούς, δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη είναι «φοιτητούπολη». «Αρχές Οκτωβρίου ήρθαν οι φοιτητές και τα κρούσματα άρχισαν να ανεβαίνουν. Ενας στους δύο θετικούς ήταν στην ηλικιακή ομάδα από 10-29 ετών. Οι πλατείες ήταν γεμάτες, στα κλαμπάκια  γινόταν της τρελής, ήταν αναμενόμενο η μετάδοση να είναι μεγάλη», λέει ο δήμαρχος, που αναφέρει τη Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα ως «παράλληλες ιστορίες με τα ίδια χαρακτηριστικά». 

Οσον αφορά την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν εμφανίζεται καθόλου αισιόδοξος: «Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική είναι ένας ενιαίος χώρος για εμάς. Ενας στους δύο Θεσσαλονικείς έχει σπίτι στη Χαλκιδική. Και το τριήμερο το facebook γέμισε με post από εκδρομείς. Μια ματιά να έριχνες καταλάβαινες τι συμβαίνει και τι ερχόταν», τονίζει.   

Η κινητικότητα στον νομό αυξήθηκε πολύ και λόγω της συνεχιζόμενης καλοκαιρίας. «Το life style της πόλης βοήθησε στην εξάπλωση», καταλήγει ο δήμαρχος. 

Αμηχανία

Την ίδια στιγμή, με αμηχανία αντιμετωπίζουν μητροπολίτες αλλά και εκκλησιαστικοί παράγοντες τις επικρίσεις ότι η πανηγυρική θεία λειτουργία του Αγίου Δημητρίου συνέβαλε στη διασπορά του ιού. Μέσω της ιστοσελίδας της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, ο μητροπολίτης κ. Θεόκλητος ο οποίος διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό και ήταν στη θεία λειτουργία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο κορωνοϊός δεν τον επισκέφθηκε στον Αγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, ούτε σε οποιονδήποτε άλλο χώρο θρησκευτικής λατρείας.

«Παρακαλώ, λοιπόν, τους πάντες να σεβαστούν την προσωπική δοκιμασία που μου επέτρεψε ο Κύριος και να πάψουν να εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό στα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο», ανέφερε. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος ζήτησε από τους επιστήμονες «να μην ανακατεύεστε στα εσωτερικά της Εκκλησίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή