ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενδείξεις εμπρησμού στο ΚΥΤ Σάμου

Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά σύντομα, ωστόσο πρόλαβε να κάψει περίπου 80 μικρές σκηνές (φωτ. A.P. Photo/Michael Svarnias).

Σε εμπρησμό οδηγούν τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί σε σχέση με τη φωτιά που ξέσπασε τη νύχτα της Κυριακής προς ξημερώματα Δευτέρας στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Σάμο, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η φωτιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε δύο σημεία, όπου μάλιστα υπήρχαν γκαζάκια, στην περιοχή του ΚΥΤ νοτιοδυτικά, στην οποία διαμένει σε σκηνές και αυτοσχέδιες παράγκες πληθυσμός από την υποσαχάρια Αφρική, κυρίως άνδρες μόνοι. «Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είχε επεκταθεί σε όλο το ΚΥΤ, ωστόσο ο καιρός δεν ευνόησε την επέκταση της φωτιάς», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, γεγονός που επίσης συντείνει στο σενάριο του εμπρησμού. 

Ωστόσο, η σχετική έρευνα μόλις έχει ξεκινήσει, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οπότε και δεν μπορούν ακόμα να προχωρήσουν σε ασφαλείς εκτιμήσεις. Οσον αφορά μάλιστα την εθνικότητα του πιθανού δράστη (ή δραστών), η Πυροσβεστική αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. 

Καθώς ο σταθμός της Πυροσβεστικής βρίσκεται στο Βαθύ, πολύ κοντά στο ΚΥΤ, η φωτιά που ξέσπασε στις 4 τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας τέθηκε υπό έλεγχο σχετικά σύντομα, ωστόσο πρόλαβε να κάψει περίπου 80 μικρές σκηνές που υπήρχαν στο σημείο καθώς και τη βλάστηση στην περιοχή. Ετσι βρέθηκαν χωρίς κατάλυμα περίπου 200 άτομα, στα οποία χθες μοιράστηκαν μικρές σκηνές, μία ανά δύο άτομα.

Πάνω από 100 άτομα αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από τη Σάμο και να μεταφερθούν προς την ενδοχώρα, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποσυμφόρησης των νησιών που υλοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στο ΚΥΤ παραμένουν 3.900 αιτούντες άσυλο (κανονικά χωράει 650 άτομα), ωστόσο, σύμφωνα με  πηγές του υπουργείου, οι μεταφορές στην ενδοχώρα θα συνεχιστούν. 

Ταυτόχρονα, κατά τις ίδιες πηγές, προχωρούν οι εργασίες στο νέο ΚΥΤ που κατασκευάζεται στο νησί με στόχο σταδιακά οι διαμένοντες να ξεκινήσουν να μεταφέρονται και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.