Συλλήψεις και καταγγελίες για αστυνομική βία

Συλλήψεις και καταγγελίες για αστυνομική βία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, που επενέβησαν για να διαλύσουν συγκέντρωση αναρχικών στην περιοχή της Λαμπρινής διατυπώθηκαν χθες από αυτόπτες μάρτυρες και την αξιωματική αντιπολίτευση. Σε ανακοίνωσή της η ΓΑΔΑ, πάντως, αναφέρει ότι οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με κοντάρια, τραυματίζοντας τρεις απ’ αυτούς.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για τραυματισμό 5χρονου αγοριού, στην ίδια ανακοίνωση η αστυνομία διευκρίνισε ότι ο ανήλικος δεν χτυπήθηκε από τα ΜΑΤ αλλά αισθάνθηκε ενόχληση στον λαιμό από τα δακρυγόνα. Η συγκέντρωση των αναρχικών ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής στο Ν. Ηράκλειο ως απάντηση σε συγκέντρωση που είχαν εξαγγείλει ακροδεξιοί, μέλη του κόμματος «Ελληνες για την Πατρίδα» του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη. Αν και οι δύο κινητοποιήσεις απαγορεύτηκαν με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο επεισοδίων, ομάδα αντιεξουσιαστών αποπειράθηκε να πραγματοποιήσει πορεία προς το Νέο Ηράκλειο. Οι αναρχικοί παρεμποδίστηκαν από την αστυνομία και τελικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγίου Ανδρέα, στη Λαμπρινή. 

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., «αστυνομικοί που προσέτρεξαν στο σημείο κάλεσαν επανειλημμένα και επίμονα τα συγκεντρωμένα άτομα να διαλυθούν (…) οι συγκεντρωμένοι αρνήθηκαν και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος των αστυνομικών, ενεργώντας επίθεση εις βάρος τους». Τελικά, 13 άτομα συνελήφθησαν, από τα οποία τέσσερα μεταφέρθηκαν τραυματισμένα στο νοσοκομείο. Στους τρεις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ μια γυναίκα παρέμεινε για νοσηλεία. Στην κατοχή ορισμένων από τους συλληφθέντες βρέθηκαν τρία ξύλινα και ένα μεταλλικό κοντάρι. Αυτόπτες μάρτυρες κατήγγειλαν ότι σε έφοδο της ΕΛ.ΑΣ. σε καφετέρια όπου είχαν καταφύγει οι αναρχικοί χτυπήθηκε από κλομπ ένα 5χρονο αγόρι, με τη ΓΑΔΑ να απαντά ότι αφενός το περιστατικό αναφέρθηκε δύο ώρες μετά τα επεισόδια και αφετέρου ότι ο ανήλικος δεν χτυπήθηκε αλλά αισθάνθηκε ενόχληση λόγω δακρυγόνων. «Καμία κακοποίηση πεντάχρονου παιδιού δεν υπήρξε», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Σημειώνεται ότι εννέα άτομα που αποπειράθηκαν –παρά την απαγόρευση– να μετάσχουν στην εξαγγελθείσα συγκέντρωση των ακροδεξιών (για τη συμπλήρωση 7 χρόνων από τη δολοφονία των Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο) συνελήφθησαν με την κατηγορία της απείθειας. «Η συμμετοχή σε συναθροίσεις που έχουν απαγορευθεί με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής είναι παράνομη και οι συμμετέχοντες υπέχουν ποινική ευθύνη», διευκρινίζεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή