Κατεβάζει ρολά το ΟΠΑ για μία εβδομάδα

Κατεβάζει ρολά το ΟΠΑ για μία εβδομάδα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστό θα παραμείνει για αυτή την εβδομάδα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), με απόφαση της Συγκλήτου του «ως πρώτη ελάχιστη αντίδραση της κοινότητάς του στη νέα αυτή βίαιη και έκνομη ενέργεια που τραυματίζει το κύρος του ιδρύματος ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού δημόσιου πανεπιστημίου», όπως ανέφερε το ανώτατο ακαδημαϊκό όργανο του ιδρύματος. 
Την ίδια στιγμή, η Σύγκλητος του ΟΠΑ κάλεσε χθες την πολιτεία να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση συγκεκριμένων, αποτελεσματικών και εφαρμόσιμων μέτρων για την προστασία της κοινότητας (φοιτητών, διδακτικού – ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού) και της περιουσίας του ιδρύματος. Τα γεγονότα της 29ης Οκτωβρίου κατέδειξαν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι απροστάτευτο.

Από την άλλη, ευρύτατες ήταν οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για την επίθεση κατά του πρύτανη του ΟΠΑ. Ενδεικτικά, η πανελλήνια ομοσπονδία πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ παράλληλα με την καθολική καταδίκη των αθλιοτήτων των κουκουλοφόρων που εισέβαλαν στο ΟΠΑ, κάλεσε τους πανεπιστημιακούς, στα μαθήματά τους να διαθέσουν ένα χρονικό διάστημα για να συζητήσουν με τους φοιτητές τους για την αξία της ελεύθερης έκφρασης, την απαξία της βίαιης επιβολής απόψεων και την αντιμετώπισή της από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Επίσης, έκκληση στον πρωθυπουργό να ηγηθεί μιας νέας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στα ΑΕΙ απηύθυναν δέκα καθηγητές πανεπιστημίου.

Μεταξύ άλλων, οι καθηγητές σημειώνουν πως «αν δεν προσφερθεί στο πανεπιστήμιο η δυνατότητα του αυτοδιοίκητου, ώστε να αναπτύξει μηχανισμούς εξωστρέφειας, αν συνεχίσει η εσωτερική αποδόμησή του από τα πολιτικά άκρα, τότε αυτό θα απέχει από τον φυσικό του ρόλο, που θα έπρεπε να είναι η καλλιέργεια της πραγματικής και ουσιαστικής αριστείας, με διασφαλισμένη την ανεξαρτησία των απόψεων και της έρευνας, δηλαδή της ουσίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας». Το κείμενο υπογράφουν οι Γούναρης Βασίλης (ΑΠΘ), Λάβδας Κώστας (Πάντειο), Λίτσας Σπύρος (Παν. Μακεδονίας), Νίκας Χρήστος (Παν. Μακεδονίας), Πλατιάς Αθανάσιος (Παν. Πειραιώς), Σκιαδάς Δημήτρης (Παν. Μακεδονίας), Στεφανίδης Κώστας (Παν. Κρήτης), Ταρουδάκης Μιχάλης (Παν. Κρήτης), Τσινισιζέλης Μιχάλης (ΕΚΠΑ), Χατζηπαντελής Θεόδωρος (ΑΠΘ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή