Το International Propeller Club, Port of Piraeus έσβησε 85 κεράκια

Το International Propeller Club, Port of Piraeus έσβησε 85 κεράκια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες δεν επέτυχαν στη ναυτιλία μόνο λόγω της αξιοσύνης τους στη θάλασσα, αλλά και επειδή από την αρχή καταλάβαν πως ο τομέας αυτός λειτουργεί σαν ένα τεράστιο, περίπλοκο δίκτυο ανθρώπων, πέρα από εθνικές και κρατικές οντότητες. Με το εμπορικό τους δαιμόνιο καλλιέργησαν επαφές και συνδέσεις παντού, ακόμα και όταν η Ελλάδα ήταν υπό ξένο ζυγό. Η κληρονομιά της δικτύωσης παραμένει έως σήμερα, με τη ναυτιλιακή μας κοινότητα να συνεχίζει την παράδοση. Ηταν, λοιπόν, δικαιολογημένη η υπερηφάνεια για την επέτειο των 85 ετών από την ίδρυση του International Propeller Club, Port of Piraeus. Ο θεσμός δημιουργήθηκε στο λιμάνι το 1935 και έκτοτε αποτελεί ισχυρό συνδετικό κρίκο μεταξύ της χώρας μας και της Αμερικής.

H αρχική ιδέα για το πρώτο Propeller Club γεννήθηκε το 1922 στη Νέα Υόρκη από μια ομάδα επαγγελματιών στον χώρο της εμπορικής ναυτιλίας, που γευμάτιζαν συχνά μεταξύ τους, συζητώντας για το μέλλον του θαλάσσιου επιχειρείν. Οι συναντήσεις αυτές σταδιακά οδήγησαν στη δημιουργία ενός θεσμού που προάγει τη διεθνή ναυτιλία γενικότερα, ως ιδανικό πεδίο της ανθρώπινης προσπάθειας για έναν καλύτερο κόσμο μέσω του εμπορίου και της βιομηχανίας. Σε αυτές τις οκτώ δεκαετίες, το παράρτημα του Πειραιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει διεθνώς για τη συνεπή και συγκροτημένη δράση του, η οποία δεν αφορά μόνο την οικονομία, αλλά και τη ναυτιλιακή διπλωματία, την ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών, την εκπαίδευση μέσα από τη χορήγηση υποτροφιών σε παιδιά ναυτικών, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Το International Propeller Club, Port of Piraeus έσβησε 85 κεράκια-1
Ακολούθησε ο καθαρισμός της ακτής Βοτσαλάκια.

Τα 85 κεράκια του έσβησε το διοικητικό συμβούλιο του Propeller Club, κατά τη συνάντηση των μελών του –έχοντας λάβει όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά της πανδημίας– την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος. Η συνεδρίαση αυτή είχε τιμητικό χαρακτήρα και ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία όλων, μετά εννέα μήνες αποκλειστικά online συναντήσεων. Ο δραστήριος πρόεδρος του Δ.Σ., Κωστής Φραγκούλης –που πήρε το τιμόνι του Propeller από τον Γιώργη Ξηραδάκη–, τόνισε τη σπουδαιότητα της επετείου καθώς και την αναγκαιότητα ύπαρξης ισχυρών θεσμών και δεσμών, που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε σε αυτή τη γεμάτη προκλήσεις εποχή.

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, μια μεγάλη ομάδα μελών του Propeller Club, με επικεφαλής τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ., καθάρισε την ακτή Βοτσαλάκια στον Πειραιά, ως μια έμπρακτη απόδειξη για τη σημασία που δίνει στο περιβάλλον. Ο Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμός Ακτών, που πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο, αποτελεί πρωτοβουλία του μη κυβερνητικού οργανισμού Ocean Conservancy, τον οποίο στην Ελλάδα συντονίζει η HELMEPA και στηρίζει το Propeller Club.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή