Πενταπλάσιες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική

Πενταπλάσιες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα έκκληση για τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού απηύθυναν οι Αρχές κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, λίγο μετά τη νέα αρνητική επίδοση ημερήσιων κρουσμάτων.

Kατά την τοποθέτησή του ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 542 κρούσματα στην Αττική και 595 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανέφερε πως η πανδημία παρουσιάζει εκθετική αύξηση με 2.000 περιπτώσεις ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο στο Λεκανοπέδιο οι διαγνώσεις παρουσίασαν αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης -όπως είπε- καταγράφεται δραματική αύξηση με τέσσερις – πέντε φορές περισσότερες μολύνσεις σε σχέση με την Αττική.

«Οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. «Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής επεσήμενε πως η χρήση μάσκας είναι αναγκαία παντού, δίνοντας περισσότερο έμφαση στους κλειστούς χώρους.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς εξειδίκευσε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, τις περιοχές δηλαδή που από σήμερα το πρωί βρίσκεται σε ισχύ τοπικό lockdown.

Στις δύο αυτές περιοχές εφαρμόζεται 24ωρος περιορισμός στις μετακινήσεις με εξαιρέσεις ανά χρονική ζώνη (05.00-21.00 και 21.00-05.00). Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα μπορούν να μετακινούνται με προηγούμενη δωρεάν αποστολή SMS στο 13033, όπως γινόταν στην πρώτη φάση της πανδημίας.  

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας εφόσον είναι απαραίτητο, γίνεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση τύπου Α του εργοδότη και δεν χρειάζεται SMS.

Συγκεκριμένα:

Για το διάστημα 05.00-21.00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους:   

  1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). [SMS – Επιλογή 1]
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. [SMS – Επιλογή 2]
  3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. [SMS – Επιλογή 3]
  4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα [SMS – Επιλογή 4]
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. [SMS – Επιλογή 5]
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. [SMS – Επιλογή 6]

Για το διάστημα 21:00-05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας [με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς SMS], υγείας [SMS – Επιλογή 1] και η ατομική κίνηση με κατοικίδιο ζώο [SMS – Επιλογή 6].

Αναφορικά με τα σχολεία, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, οι ειδικοί αποφάσισαν ότι για τα Λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα πρέπει να πραγματοποιείται τηλεκπαίδευση, προκειμένου να αποτραπεί η «είσοδος» του ιού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως πλέον και η Περιφερειακή Ενότητα της Μαγνησίας περνάει στην κατηγορία Αυξημένου Κινδύνου «κόκκινο», καθώς στην περιοχή παρουσιάζεται υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και καταγράφονται 130 ενεργά κρούσματα.

Ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη, ωστόσο πρόσθεσε πως οι δυνάμεις του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν είναι ανεξάντλητες και για αυτό τον λόγο πρέπει οι πολίτες να βοηθήσουν με τη συμπεριφορά τους.

Ερωτηθείς για την πληρότητα των ΜΕΘ, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως είναι αδιανόητο να υποστηρίζει κάποιος πως υπάρχει κόσμος που μένει εκτός ΜΕΘ. 

«Στη Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ (για όλες τις χρήσεις) οι 92 καλυμμένες. Πανελλαδικά σε σύνολο 997 ΜΕΘ οι 696 είναι καλυμμένες, ενώ όσον αφορά τις ΜΕΘ για COVID-19 από τις 331 είναι καλυμμένες οι 209 και κενές είναι 122. Στην Αττική σε σύνολο 359 ΜΕΘ, καλυμμένες είναι οι 292 και σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ για COVID-19 σε σύνολο 140 οι 99 είναι καλυμμένες και οι 41 κένες».

Σημειώνεται πως πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για το ενδεχόμενο επιβολής ολικού lockdown και στην Αττική, μετά τη Θεσσαλονίκη.

Το πλαίσιο που εφαρμόζεται από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην περίπτωση που αυξηθούν τα κρούσματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος για πολλά «κρυφά κρούσματα» λόγω του μεγάλου πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Αθήνα δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης εάν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιου Τσακρή, ο οποίος ανέφερε πως τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής το lockdown είναι πλέον πιθανό και για την Αττική.

Την ίδια ώρα, αυξημένο αριθμό κρουσμάτων για σήμερα, Τρίτη, προανήγγειλε ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, εκτιμώντας ότι θα ανέλθουν πάλι σε 2.000. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός «θα ακολουθήσει τον χθεσινό μειωμένο, όπως συμβαίνει τις Δευτέρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, κύριος λόγος για τη διασπορά του κορωνοϊού είναι οι μετακινήσεις και επέστησε την προσοχή, λέγοντας «τώρα που έρχεται ο χειμώνας, πρέπει κράτος και πολίτες να δείξουμε υπευθυνότητα», ενώ υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν σε περισσότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή