Δοκιμασμένο σύστημα η e-ψηφοφορία

Δοκιμασμένο σύστημα η e-ψηφοφορία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι εργαλείο δημοκρατίας δήλωσαν, χθες, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  Κυριάκος Πιερρακάκης, αναδεικνύοντας τους τέσσερις λόγους για τους οποίους οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να αντιτίθενται στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές για την ανάδειξη των εκπροσώπων τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές Σάββατο. Μάλιστα, χθες και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται όλες οι εκλογές για υπηρεσιακά συμβούλια στον δημόσιο τομέα, εκτός και εάν διεξαχθούν ηλεκτρονικά.

Ωστόσο, η… άλλη πλευρά παραμένει αμετάπειστη, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ –ζήτησαν απόσυρση των υποψηφίων και αποχή από τις εκλογές– και των επιμέρους παρατάξεων. Ενδεικτικά, η κυβερνητική ΔΑΚΕ αναφέρει ότι δεν υπήρξε διάλογος με την ηγεσία του υπουργείου ώστε να δοθούν διευκρινίσεις επί της διαδικασίας και ότι θα μπορούσαν να βρεθούν ημέρες εντός της εβδομάδας κατά τις οποίες τα σχολεία δεν λειτουργούν.

Ειδικότερα, τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που θα διοργανωθεί πρώτη φορά σε εκπαιδευτικούς, παρουσίασαν χθες οι δύο υπουργοί και ο διευθυντής Ερευνας και Ανάπτυξης του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Πάνος Λουρίδας.

Η υπουργός κατέδειξε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους επελέγη η ηλεκτρονική διεξαγωγή και μάλιστα Σάββατο: 

• Ο εκσυγχρονισμός και η απλοποίηση της διαδικασίας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

• Η διασφάλιση του αδιάβλητου και απόρρητου της εκλογικής διαδικασίας, καθώς το σύστημα «ΖΕΥΣ» βασίζεται σε διεθνώς αναγνωρισμένα τεχνολογικά πρότυπα και χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη διεξαγωγή και των πρόσφατων πρυτανικών εκλογών σε έξι ΑΕΙ.

• Η ανάγκη τήρησης των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

• Η αποτροπή οποιασδήποτε επίδρασης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι των εκπαιδευτικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει το σχολείο να κλείνει, και οι εργαζόμενοι γονείς να αναγκάζονται να πάρουν άδεια από την εργασία τους. Προσκαλούμε τους εκπαιδευτικούς να αγκαλιάσουν τη νέα αυτή, απλή, γρήγορη, σύγχρονη, αδιάβλητη εκλογική διαδικασία», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Εργαλείο Δημοκρατίας

Από την πλευρά του, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι με την ηλεκτρονική διαδικασία επιπλέον εξασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξουν φαινόμενα χειραγώγησης ή αλλοίωσης της ψήφου. «Είναι μια τεράστια ευκαιρία για τους εκπαιδευτικούς να βρεθούν στην πρωτοπορία. Είναι ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, είναι ευρύτερη στρατηγική η παλιά καθημερινότητα να αλλάξει για να μπορέσει να διευκολυνθεί ο πολίτης στις αλληλεπιδράσεις του με το Δημόσιο. Η τεχνολογία δεν είναι μόνο εργαλείο διευκόλυνσης. Είναι και εργαλείο Δημοκρατίας. Εχουμε αυτή τη στιγμή την ευκαιρία να αποδείξουμε κάτι: ότι λόγω της πανδημίας δεν σταματά η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία συνεχίζεται», είπε.

Ο κ. Λουρίδας εξήγησε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δοκιμασμένο σύστημα, καθώς μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί πάνω από 1.800 εκλογές για πάνω από 290.000 εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, οργανισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή