Κακούργημα η θανάτωση ή ο βασανισμός ζώου

Κακούργημα η θανάτωση ή ο βασανισμός ζώου

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφοροποίηση του αδικήματος του βασανισμού ζώου σε σχέση με την κακοποίηση εισάγει στη νομοθεσία για την προστασία των ζώων η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή στο σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων.  
Συγκεκριμένα, σε κακούργημα με ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη μετατρέπεται το αδίκημα της θανάτωσης ή ο βασανισμός ζώου με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Τη μετατροπή του αδικήματος είχε εξαγγείλει ο υπουργός μετά τα περιστατικά φρικτών βασανισμών ζώων που είδαν το τελευταίο χρονικό διάστημα το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, παραμένει πλημμέλημα η κακοποίηση ζώου –που όπως αναφέρεται στην τροπολογία διαφοροποιείται από τις προηγούμενες πράξεις– και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και με χρηματική ποινή μέχρι 360 ημερήσιες μονάδες, το ύψος της εκάστης εκ των οποίων ορίζεται από δέκα έως πενήντα ευρώ.

Ο φόνος ή ο βασανισμός εκτός από την ποινή κάθειρξης επισύρουν χρηματική ποινή έως 500 ημερήσιες μονάδες, το ύψος της εκάστης των οποίων ορίζεται από 50 έως 100 ευρώ. Τα έσοδα από τα πρόστιμα εγγράφονται σε ειδικό προϋπολογισμό των δήμων και διατίθενται αποκλειστικά για τη δημιουργία και βελτίωση των δημοτικών καταφυγίων και κτηνιατρείων. 

Ο εισαγγελέας μπορεί να αφαιρέσει προσωρινά το ζώο μόνο εφόσον ο ιδιοκτήτης του αναλάβει το κόστος αποκατάστασης της υγείας του. Αν ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος ή τρίτος για λογαριασμό των δύο προηγουμένων δεν καταβάλλει τα απαιτούμενα ποσά, η προσωρινή αφαίρεση από τον εισαγγελέα μετατρέπεται σε οριστική. Επίσης ο εισαγγελέας μπορεί να απαγορεύσει σε παραβάτη να αποκτήσει ξανά ζώο.  

Επιπλέον ο εισαγγελέας, όταν επιλαμβάνεται δημοσιεύματος ή καταγγελίας, μπορεί έπειτα από επιτόπια αυτοψία να διαπιστώσει τις συνθήκες που επικρατούν σε οποιοδήποτε καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς ή εκτροφείο. Αν οι συνθήκες δεν είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος, τότε ο αρμόδιος εισαγγελέας καθορίζει τα μέτρα που οφείλει να λάβει ο ιδιοκτήτης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή