Ειδικό Σώμα της αστυνομίας για τα ΑΕΙ

Ειδικό Σώμα της αστυνομίας για τα ΑΕΙ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σώμα ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών που θα απευθύνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην ΕΛ.ΑΣ., και ο αριθμός τους θα αυξομειώνεται ανά ίδρυμα και περίοδο, είναι το σχήμα που φέρεται να προκρίνεται από την κυβέρνηση για τη φύλαξη των ΑΕΙ. Ωστόσο, η πρόταση το σώμα να απευθύνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συναντά την αντίδραση της Συνόδου Πρυτάνεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από ορισμένους πρυτάνεις υπήρξε «γκρίνια» προς το προεδρείο της Συνόδου, ότι το κείμενο που εξέδωσε, μετά την έκτακτη συνεδρίαση προχθές Τρίτη, είχε διαφορές από τα όσα αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ετσι, υπήρξε διόρθωση του κειμένου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το σώμα προστασίας των ΑΕΙ θα έχει έδρα στα ιδρύματα και θα λαμβάνει ενημέρωση για τη χωροταξία των χώρων εποπτείας του. Με δεδομένο ότι θα απευθύνεται στην ΕΛ.ΑΣ., θα μπορεί να ζητάει τη συνδρομή της αστυνομίας, ενώ θα έχει και προανακριτικά καθήκοντα εάν διαπράττονται αδικήματα. Τα μέλη του θα φορούν ειδική στολή, η οποία θα διαφέρει από των αστυνομικών. Iδιαίτερο στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των μελών του σώματος θα αυξομειώνεται όχι μόνο με βάση τις ανάγκες κάθε ΑΕΙ (ανάλογα με το μέγεθος των χώρων του), αλλά και με βάση τις συνθήκες κάθε χρονικής περιόδου. Τα μέλη του σώματος θα είναι αποσπασμένα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με διάθεση στα ΑΕΙ.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων, στη χθεσινή ανακοίνωσή της μετά την έκτακτη συνεδρίαση το απόγευμα της Τρίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θεωρεί ως σημαντική την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συγκαλέσει τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις και τους αρμόδιους υπουργούς (σημ.: την περασμένη Δευτέρα), γεγονός που δείχνει την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας σε ανώτατο επίπεδο. Η συζήτηση της υπάρχουσας κατάστασης κατέδειξε σαφώς ότι τα χωροταξικά χαρακτηριστικά του κάθε πανεπιστημίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να οδηγήσουν σε επιμέρους σχεδιασμό των αναγκαίων παρεμβάσεων». Και πρόσθεσε ότι «τουλάχιστον για χώρους με εξαιρετικά ευαίσθητες υποδομές ή χώρους διοίκησης, να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος». Επίσης, η Σύνοδος αρχικά θεωρεί ότι το υπάρχον ποινικό νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές.

Ομως, διαφωνία υπάρχει ως προς το σώμα φύλαξης στα ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά, η Σύνοδος ανέφερε ότι μεταξύ των μελών της «συμφωνήθηκε ότι, σε γενικές γραμμές, η πανεπιστημιακή φύλαξη θα πρέπει να οργανωθεί σε νέες βάσεις, ενώ, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, θα πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον πρύτανη και στη Σύγκλητο». Κάτι που διαφοροποιείται από τα κυβερνητικά σχέδια. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «η Σύνοδος Πρυτάνεων απορρίπτει τα περί “πανεπιστημιακής αστυνομίας” του κ. Μητσοτάκη. Οι φωνές της λογικής και του μέτρου επικράτησαν.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων διαμόρφωσε θέσεις που αποκλίνουν από την ατζέντα της alt-right στρατηγικής της κυβέρνησης που θέλει τα πανεπιστήμια αστυνομοκρατούμενα και χώρους πανοπτικής επιτήρησης. Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη διχαστική – εμφυλιοπολεμική ρητορική του κ. Μητσοτάκη και απέδειξαν ότι οι πανεπιστημιακές αρχές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ντεκόρ ανιστόρητων κραυγών και μικροπολιτικών επιδιώξεων».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αντιδράσεις υπήρξαν από πρυτάνεις-νέα μέλη της Συνόδου στην πρώτη ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου. Χαρακτηριστικά, πρύτανης από τη Νότια Ελλάδα ζήτησε από το τριμελές προεδρείο «όπως γίνει διόρθωση που να εκφράζει τη χθεσινή συζήτηση και το κείμενο στο οποίο καταλήξαμε. Ενδεικτικά αναφέρω: Δεν μπήκε το λεκτικό ότι “Τα πανεπιστήμια δεν είναι χώρος ανομίας κ.ά.” Επίσης, δεν συμφωνήσαμε να μπει “κατάσταση παθογένειας ετών”». Μαζί του συμφώνησε εμφατικά επίσης νέος πρύτανης από μικρό αλλά ιστορικό ΑΕΙ της χώρας. Η διόρθωση τελικά έγινε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή