«Συμμαχία» ΕΛΙΔΕΚ – ΙΣΝ για ενίσχυση έρευνας

«Συμμαχία» ΕΛΙΔΕΚ – ΙΣΝ για ενίσχυση έρευνας

Αρίστευσαν στην Ευρώπη, χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρίστευσαν στην Ευρώπη, χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα. Ένα νέο σημαντικό βήμα με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής έρευνας κάνει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) καθώς «συμμάχησε» με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων οι οποίες βαθμολογήθηκαν με Α από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) αλλά δεν έτυχαν χρηματοδότησης, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου προϋπολογισμού.  Μεταξύ αυτών που έλαβαν χρηματοδότηση είναι ο επίκουρος καθηγητής του Παν. Αθηνών κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, στον οποίο στράφηκαν οι προβολείς της δημοσιότητας καθώς είναι μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

«Συμμαχία» ΕΛΙΔΕΚ – ΙΣΝ για ενίσχυση έρευνας-1

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση του ERC αποτελεί  πόλο έλξης για πολλούς ερευνητές καθώς τα κριτήρια επιλογής είναι πολύ υψηλά. Λόγω του περιορισμού στον προϋπολογισμό, σημαντικές προτάσεις μένουν εκτός. Έτσι, το ΕΛΙΔΕΚ, που αποτελεί το βασικό φορέα χρηματοδότησης της βασικής έρευνας στην Ελλάδα και μέχρι σήμερα έχει διαθέσει περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με το ΙΣΝ θα χρηματοδοτήσουν πέντε ελληνικές προτάσεις που δεν έτυχαν χρηματοδότησης. Πρόκειται για πέντε προτάσεις.

«Συμμαχία» ΕΛΙΔΕΚ – ΙΣΝ για ενίσχυση έρευνας-2

Χρηματοδοτήθηκαν προτάσεις με επιστημονικούς υπευθύνους τον Παναγιώτη Μόσχου (και φορέα υποδοχής το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – ΙΤΕ), τον Παναγιώτη Βεργίνη (φορέας υποδοχής το ΙΤΕ), την Μαρίνα Βιδάκη και (φορέα υποδοχής το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, ΙΜΒΒ-FORTH), τον Ιωάννη Αντωνιάδη (φορέα υποδοχής το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του ΙΤΕ) και τον Γκίκα Μαγιορκίνη και φορέα υποδοχής το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Συμμαχία» ΕΛΙΔΕΚ – ΙΣΝ για ενίσχυση έρευνας-3

O πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου (ΕΑΔΠΠΑ) κ. Νίκο Θωμαΐδη, επισκέφτηκαν πρόσφατα το ΕΛΙΔΕΚ. Στη συνάντηση μετείχαν ο διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ κ. Νεκτάριος Νασίκας. Το ΕΛΙΔΕΚ εδώ και έξι μήνες στεγάζεται σε κτίριο κληροδοτήματος του ΕΚΠΑ και σε συνεργασία με την ΕΑΔΠΠΑ έχουν εκσυγχρονίσει ένα μεγάλο κτίριο του ΕΚΠΑ προς αμοιβαίο όφελος και των δύο ιδρυμάτων. Το τελευταίο έτος η ΕΑΔΠΠΑ έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση σημαντικών και μεγάλων κτιρίων του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με δημόσιους οργανισμούς όπως τον ΕΟΠΠΥ, το Παν. Πειραιά κ.ά. 

«Συμμαχία» ΕΛΙΔΕΚ – ΙΣΝ για ενίσχυση έρευνας-4

Κατά την επίσκεψη, συζητήθηκε το πλάνο χρηματοδότησης της βασικής έρευνας από το ΕΛΙΔΕΚ στην επόμενη περίοδο, για οι προκηρύξεις οι οποίες αναμένεται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα. Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ συζήτησε για την ανάγκη χρηματοδότησης των προτεραιοτήτων στη βασική έρευνα στο χώρο των Επιστημών Υγείας, των Φυσικών Επιστημών και των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τονίστηκε από την πλευρά του ΕΚΠΑ η ανάγκη συνδιαμόρφωσης πολιτικής έρευνας με όλα τα Ιδρύματα, η ανάγκη βελτίωσης της συχνότητας της χρηματοδότησης, της διαδικασίας αξιολόγησης των προτάσεων και τη σημαντική συμβολή του ΕΛΙΔΕΚ στη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή