Η διαδρομή του τζιχαντιστή από τη Συρία στην Πελοπόννησο

Η διαδρομή του τζιχαντιστή από τη Συρία στην Πελοπόννησο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τρομοκράτης, στέλεχος του Ισλαμικού Κράτους περιγράφεται στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εις βάρος του ο 27χρονος από το Τατζικιστάν που συνελήφθη στην Τρίπολη. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χθες στην «Κ» ότι ο αλλοδαπός εντοπίστηκε στην Τρίπολη και έπειτα από έλεγχό του, στις βάσεις δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., προέκυψε ότι διώκεται με «ερυθρά αγγελία» της Interpol ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Την έρευνα για την υπόθεση έφερε εις πέρας η Αντιτρομοκρατική, κλιμάκιο της οποίας μετέβη στην Τρίπολη για να τον ανακρίνει. 

Οπως ήταν αναμενόμενο, συνελήφθη δυνάμει του εντάλματος και χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα εφετών Ναυπλίου συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Εναντίον του αναμένεται να κινηθούν διαδικασίες απέλασης. Σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ο 27χρονος ήρθε το 2017 στην Ελλάδα μέσω Λέσβου. Κατεγράφη από τους υπαλλήλους της πρώτης υποδοχής στη Μόρια και το 2018 του χορηγήθηκε άσυλο. Εκτοτε έμενε με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους στην Τρίπολη, σε διαμέρισμα που μίσθωνε μη κυβερνητική οργάνωση. 

Στα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής που τον ανέκριναν ο συλληφθείς αρνήθηκε ότι υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους και ουσιαστικά απέδωσε την εναντίον του έκδοση εντάλματος σύλληψης σε πολιτική δίωξή του από την κυβέρνηση της χώρας του. Για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του πρόσθεσε μιλώντας στους αστυνομικούς ότι η σύζυγός του είναι αδελφή του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Τατζικιστάν. Τα στοιχεία του 27χρονου δεν εντοπίστηκαν καταχωρημένα στις λίστες υπόπτων για ισλαμιστική τρομοκρατία των ελληνικών και ξένων υπηρεσιών ασφαλείας. 
Επιβαρυντικά στοιχεία

Ωστόσο, στο διεθνές ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι εις βάρος του εκκρεμούσε καταδίκη 15 ετών για τρομοκρατία, καθώς και ότι το 2016 ταξίδεψε στη Συρία και πολέμησε στις τάξεις του αυτοαποκαλούμενου «Χαλιφάτου». Περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν και τη δράση του θα δώσουν οι δικαστικές αρχές του Τατζικιστάν, κοινοποιώντας στις αντίστοιχες ελληνικές τα διαθέσιμα επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τα τελευταία γεγονότα στη Βιέννη, στη Νίκαια και στο Παρίσι, η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα. Το θέμα απασχόλησε κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Είχε προηγηθεί μερικές ώρες νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία του Ελληνα υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεμάχερ για τα δραματικά γεγονότα στη Βιέννη. Αξιωματούχος του μεγάρου της λεωφόρου Κατεχάκη, που ερωτήθηκε σχετικά, διευκρίνισε στην «Κ» ότι από την έως τώρα έρευνα των αυστριακών αρχών ασφαλείας δεν έχει προκύψει διασύνδεση του δράστη ή του δικτύου επαφών του με την Ελλάδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή