Απεργία ΟΛΜΕ για την αυριανή e-ψηφοφορία

Απεργία ΟΛΜΕ για την αυριανή e-ψηφοφορία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πράσινο φως για την ηλεκτρονική ψηφοφορία στις αυριανές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών έδωσε και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ). Αυτό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στις ηγεσίες των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών που αμφισβητούν το αδιάβλητο της διαδικασίας και ζητούν να μη γίνουν οι εκλογές. 

Στο πλαίσιο αυτό έχουν καλέσει τους εκπαιδευτικούς να απέχουν από την ψηφοφορία (συνδικαλιστές μιλούν για αποχή περί το 80%), ενώ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, και έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενδεικτικά, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε να κηρύξει απεργία-αποχή για όσους κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα μέλους εφορευτικής επιτροπής στις εκλογές.

Η ΑΔΕΔΥ

Το ίδιο έπραξε και η ΑΔΕΔΥ για το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων. «Οσο απογοητευτική και εάν είναι η στάση της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στο συγκεκριμένο θέμα, δεν θα κάμψει τη βούληση του υπουργείου να αφήσουμε πίσω αναχρονιστικές αντιλήψεις ή προφάσεις και να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε το υπουργείο. 

Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο τονίζει ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν. «Συνολικά 170.000 εκπαιδευτικοί καλούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία που θα διεξαχθεί, για πρώτη φορά, ηλεκτρονικά, μέσω του αναγνωρισμένου και αξιόπιστου συστήματος «ΖΕΥΣ» που διαχειρίζεται το δημόσιο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας. 

Τις τελευταίες μέρες, συνδικαλιστικοί φορείς που αντιτίθενται εξαρχής στη νέα θεσμοθετημένη διαδικασία ψηφοφορίας, με ηλεκτρονικό τρόπο και ημέρα Σάββατο, προβαίνουν σε νομικές και άλλες ενέργειες για την αναστολή ή τη ματαίωση της διεξαγωγής της. Είναι βεβαίως απόλυτα σεβαστή η νόμιμη διεκδίκηση συνδικαλιστικών αιτημάτων, όπως με τη προσφυγή σε δικαστήρια και άλλα δικαιοδοτικά όργανα. Δεν είναι, ωστόσο, επιτρεπτές απόπειρες εκφοβισμού εκπαιδευτικών ή παρεμπόδισης των εφορευτικών επιτροπών, ούτε και προτροπές σε τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, «η ΑΠΔΠΧ, όπου συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί είχαν προσφύγει, επικαλούμενοι δήθεν προσβολή εκλογικών δικαιωμάτων και προσωπικών δεδομένων, απέρριψε το σχετικό αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για να ανασταλεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία, κρίνοντας ότι δεν προκαλείται κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα, ούτε και πλήττονται τα δικαιώματα ψηφοφόρων και εκλογέων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή