10 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο lockdown

10 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο lockdown

4' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γνώριμη, όχι ευχάριστη αλλά με ιδιαίτερες απαιτήσεις συνέπειας περίοδο του lockdown εισέρχεται από το Σάββατο 7ης και έως την 30η Νοεμβρίου όλη η χώρα.

Ακολουθούν 11 ερωτήσεις και ισάριθμες απαντήσεις για τα νέα μέτρα και τις προβλέψεις που θα τροποποιήσουν την καθημερινότητα των πολιτών αρχής γενομένης από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

1. Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται;

Οσες καλύπτονται από τους έξι κωδικούς που πρέπει να αποστέλλονται στο εξαψήφιο νούμερο 13033. Δηλαδή:

α. Μετακινήσεις για λόγους υγείας (επίσκεψη στον γιατρό, μετάβαση σε νοσοκομείο, κέντρο υγείας) Κωδικός 1 στο 13033

β. Μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, (σούπερ μάρκετ, φαρμακείο). Κωδικός 2 στο 13033

γ. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση σε τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. (Κωδικός 3 στο 13033)

δ. Παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. (Κωδικός 4 στο 13033). Λεπτομέρεια: Παππούδες και γιαγιάδες μπορούν να παραλαμβάνουν τους μαθητές από τα σχολεία τους.

ε. Μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, (Κωδικός 5 στο 13033)

στ. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα (Κωδικός 6 στο 13033) .

2. Τι ισχύει με εστίαση / delivery;Η εστίαση είναι κλειστή, επιτρέπεται όμως το delivery και το take away. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Χαρδαλιά «η παραλαβή από το κατάστημα δεν μπορεί να αποτελεί αποκλειστικό λόγο μετακίνησης των πολιτών». 

3. Ως πότε θα λειτουργούν τα κουρεία; Εως και την Κυριακή και εφόσον το επιθυμούν οι επιχειρήσεις. Ισχύει η υποχρέωση ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού. Δείτε εδώ πιο αναλυτική ενημέρωση

4. Επιτρέπονται οι κοινωνικές συναθροίσεις σε σπίτια; Όχι. Η μετάβαση σε φιλική, συγγενική οικία απλώς για λόγους αναψυχής δεν περιλαμβάνεται στις προβλεπόμενες μετακινήσεις.

5. Mε ποιο ωράριο θα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ; Τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν με το κανονικό τους ωράριο, δηλαδή έως τις 9: 00 το βράδυ τις καθημερινές και έως τις 8.00 το απόγευμα τα Σάββατα.

6. Ποιά άλλα καταστήματα/υπηρεσίες μένουν ανοικτά;

– Καταστήματα τροφίμων (και μίνι μάρκετ), φούρνοι, ιχθυοπωλεία

– Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης.

– Επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων πώλησης τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μόνο για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.),

– Υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ΄ οίκον (e-shop κτλ.)

– Καθαριστήρια

– Περίπτερα (24ώρο)

– Φαρμακεία

– Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών

– Pet shops

– Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου οι Υπεραγορές τροφίμων καθώς και κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία θα λειτουργήσουν από τις 09:00 έως 17:00.

7. Θα εξυπηρετεί το κοινό το Δημόσιο; Βάσει όσων είπε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Τ. Θεοδωρικάκος, η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού. Επιπλέον, από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για τις τρεις εβδομάδες των νέων περιορισμών έως τις 30 Νοεμβρίου θα ισχύσουν τρία ωράρια εργασίας στο Δημόσιο, όπως διευκρίνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσιάζοντας τα νέα δεδομένα για τους υπαλλήλους. Το πρώτο θα είναι 07:00- 15:00, το δεύτερο 08:00-16:00 και το τρίτο 09:00 -17:00. Θα δίνεται ωστόσο η δυνατότητα, όπου είναι αναγκαίο, να εργάζονται υπάλληλοι και σε άλλο ωράριο.

8. Μπορώ να μετακινηθώ εκτός περιφερειακής ενότητος; Οι μετακινήσεις εκτός περιφερειακών ενοτήτων δεν επιτρέπονται παρεκτός εάν αφορούν άπαξ μετάβαση στον τόπο κατοικίας, με σχετική βεβαίωση (ΑΑΔΕ).

9. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις ελευθέρων επαγγελματιών (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ) για παροχή υπηρεσιών; Ναι, μέσω της πάγιας βεβαίωσης κίνησης προς και από την εργασία που συμπληρώνεται μέσω της σχετική βεβαίωση μέσω του συστήηματος ΕΡΓΑΝΗ.

10. Tι ισχύει για σχολεία – φροντιστήρια;

Η λειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας αναστέλλεται.

Συνεχίζουν τη δια ζώσης λειτουργία τους οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, (νηπιαγωγεία και δημοτικά) καθώς και τα ολοήμερα σχολεία, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει δυνατότητα για εγγραφές στα ολοήμερα, προκειμένου να αποκομίσουν οι μαθητές εκπαιδευτικά οφέλη. Οι αποφάσεις για τα σχολεία θα ισχύσουν από τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, και για τρεις εβδομάδες.

Φροντιστήρια, δομές μελέτης, κέντρα ξένων γλωσσών θα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας για το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μπορούν να λειτουργούν μόνο μέσω τηλεκπαίδευσης.

Τα σχολεία που αναστέλλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους ξεκινούν άμεσα υποχρεωτική σύγχρονη τηλεκπαίδευση, ως εκ τούτου οι διευθυντές καλούνται να εκπονήσουν προγράμματα για σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η ύλη θα προχωράει κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης.

11. Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη απαγόρευση βραδινής κυκλοφορίας μεταξύ 9μμ και 5πμ όπως ίσχυε σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες;

Όχι. Οι μετακινήσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας διέπονται από τις ίδιες προϋποθέσεις (sms, έντυπη βεβαίωση κλπ) και για τους σκοπούς που έχουν περιγραφεί. Ωστόσο ιδιαίτερα οι βραδινοί έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυξημένοι όπως προανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πολιτικής προστασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή