ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τρεις φορές την εβδομάδα η ενημέρωση για την πανδημία  

Κάθε Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας θα ενημερώνει για την κατάσταση του ΕΣΥ.

Τρεις φορές την εβδομάδα η ενημέρωση για την πανδημία  

Από σήμερα, Δευτέρα, η ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιείται – εξ’ αποστάσεως – κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή στις 18:00, στο υπουργείο Υγείας.

Κάθε Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ενημερώνει για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Ειδικά για αυτή την εβδομάδα, η ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στο υπουργείο Υγείας.

Στην ενημέρωση Δευτέρας και Παρασκευής θα συμμετέχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στ. Πέτσας: Πάνω από 1 εκατ. SMS στο 13033 για σωματική άσκηση

Νωρίτερα, μήνυμα πως στόχος της κυβέρνησης είναι να «χαμηλώσουμε τις επιδημιολογικές καμπύλες», ώστε να σωθούν ζωές και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για πιο «κανονικές» γιορτές τα Χριστούγεννα, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας τόνισε πως διανύουμε ήδη τις πρώτες ημέρες lockdown και σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να κινηθούμε νωρίτερα, προκειμένου να «προλαβουμε τα χειρότερα».

Ο ίδιος πάντως έκανε λόγο και για «καταστρατήγηση των μέτρων από ορισμένους πολίτες», αποκαλύπτοντας πως μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής εστάλησαν πάνω από 1 εκατ. SMS στο 13033 για σωματική άσκηση

Το κρίσιμο δεκαήμερο

Οπως έγραψε η «Κ», το προσεχές δεκαήμερο είναι το διάστημα κατά το οποίο θα κριθεί η μάχη γιατρών, κυβέρνησης και πολιτών με το εν εξελίξει κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Δέκα ημέρες κατά τις οποίες η μάστιγα θα δείξει τη δυναμική που είχε προσλάβει τα τελευταία 24ωρα, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων. Δέκα ημέρες κατά τις οποίες τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ θα πιεστούν ασφυκτικά από περιστατικά COVID-19 και θα κληθούν οι Αρχές να επιδείξουν αντανακλαστικά για να διευρύνουν τάχιστα τις δυνατότητες του ΕΣΥ. 

Οπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές του υπουργείου Υγείας, αυτό θα γίνει με τους εξής τρόπους: περαιτέρω αξιοποίηση των στρατιωτικών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, άνοιγμα νέων κλινών εντατικής θεραπείας –μόλις την περασμένη Τρίτη απεστάλησαν στη Βόρεια Ελλάδα αναπνευστήρες και μόνιτορ για να λειτουργήσουν κλίνες σε νοσοκομεία που ήταν κλειστές– και, στο χειρότερο σενάριο, μετατροπή ειδικών μονάδων όπως καρδιοχειρουργικές ή και χειρουργικών αιθουσών σε ΜΕΘ.