Κύμα αισιοδοξίας από το εμβόλιο της Pfizer

Κύμα αισιοδοξίας από το εμβόλιο της Pfizer

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εμβόλιο κατά της COVID-19 που έχουν παρασκευάσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και η γερμανική BioNTech φαίνεται να έχει πάνω από 90% αποτελεσματικότητα, ανακοίνωσε η Pfizer Inc. τη Δευτέρα, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κύμα αισιοδοξίας για ένα πιθανό τέλος της πανδημίας χάρη στα πρώτα τόσο ενθαρρυντικά αποτελέσματα ενός εμβολίου. 

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. 

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ugur Sahin, γιος Τούρκου μετανάστη στη Γερμανία όπως και η σύζυγός του και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της εταιρείας Oezlem Tuereci, είπε τη Δευτέρα πως αυτό ήλπιζαν να πετύχουν όταν ξεκίνησαν την προσπάθεια για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού πριν από 10 μήνες. 

«Αυτή είναι μία νίκη για την καινοτομία, την επιστήμη, και για μία διεθνή συνεργατική προσπάθεια», συμπλήρωσε. 

Στη μελέτη, η οποία βρίσκεται στην τρίτη κλινική φάση του εμβολίου BNT162b2 και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, έχουν μέχρι στιγμής εγγραφεί 43.538 άτομα τα οποία δεν έχουν προηγουμένως περάσει τον ιό. Από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε αυτούς που έκαναν το εμβόλιο και σε άλλους που πήραν placebo, σύμφωνα με τη Pfizer, η οποία όμως δεν διευκρίνισε πόσα άτομα ήταν σε κάθε ομάδα, 38.955 έχουν λάβει και τις δύο απαραίτητες δόσεις του εμβολίου. Μόνο 94 κόλλησαν τον ιό, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, δίνοντας στο εμβόλιο μία αρχική εκτίμηση αποτελεσματικότητας πάνω από 90%. 

Το αποτέλεσμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, καθώς ο FDA, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ που πρέπει να εγκρίνει το εμβόλιο ούτως ώστε να βγει στην αγορά, είχε δηλώσει τον Ιούνιο πως για να εγκριθεί ένα εμβόλιο θα πρέπει να αποτρέπει τη νόσο, ή να μειώνει τη σοβαρότητά της, για τουλάχιστον 50% των συμμετεχόντων.

Η Pfizer Inc. ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες ασφαλείας του εμβολίου, αλλά η συγκέντρωση αντίστοιχων δεδομένων δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα – η τελική ανάλυση απαιτεί 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η προστασία από τον κορωνοϊό αποκτάται 28 μέρες μετά την αρχή της διαδικασίας εμβολιασμού, η οποία αποτελείται από δύο δόσεις χορηγούμενες με απόσταση δύο εβδομάδων, και άρα επιτυγχάνεται μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση, σύμφωνα με τη μελέτη. Δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο καιρό διαρκούν τα αντισώματα που αναπτύσσει το εμβόλιο. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια για τα εμβόλια που παράγουν οι εταιρείες Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, και AstraZeneca, έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τις δύο εταιρείες για να προμηθευτεί 200 εκατομμύρια δόσεις, και ίσως 100 εκατομμύρια ακόμα, από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech αλλά δεν έχει υπογραφεί ακόμα το συμβόλαιο, λέει στην «Κ» ο Stefan De Keersmaecker, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα υγείας, εκτός των άλλων. 

«Δεν έχουμε ακόμα φτάσει σε συμφωνία, αλλά ελπίζουμε να έχουμε ένα συμβόλαιο μαζί τους σύντομα», δηλώνει ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως η κατανομή σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. θα γίνει σε πληθυσμιακή βάση. 

Οχι πριν από την άνοιξη

Ο λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας λέει στην «Κ» πως ακόμα κι αν τα τελικά αποτελέσματα είναι σωστά, το εμβόλιο δεν θα μας έχει καλύψει μέχρι την άνοιξη και τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν. 

«Το εμβόλιο χρειάζεται ειδικές συνθήκες μεταφοράς –στους -180 βαθμούς Κελσίου– ενώ απαιτείται χρόνος για τις εγκρίσεις του εμβολίου, χρόνος για να παραχθούν αρκετά εμβόλια, και χρόνος για να αποκτήσει ο κόσμος αντισώματα», συμπληρώνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή