Αύξηση θανάτων, ασθενών σε ΜΕΘ

Αύξηση θανάτων, ασθενών σε ΜΕΘ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση του αριθμού των διαγνώσεων τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες, αρχικά σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, όπου ήδη υπάρχουν ενδείξεις για πτωτική τάση της επιδημίας, αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αυστηρών μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών. Τονίζουν ωστόσο ότι η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ θα αργήσει να έρθει και ξεκαθαρίζουν ότι για την άρση του lockdown δεν θα ληφθεί υπ’ όψιν τόσο ο απόλυτος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, εάν δηλαδή θα μειωθεί σε τριψήφιο ή όχι, αλλά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας από την πανδημία. 

Αναφορικά δε με τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο, οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων καλούν τους πολίτες να δείξουν υπομονή. 

Ο  επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις «ένα φως στο τούνελ της πανδημίας», πρόσθεσε ωστόσο ότι η πανδημία σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό και στη συνέχεια να προχωρήσουμε με μεγάλη προσοχή στην επάνοδο στην κανονικότητα. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε».

Χθες ανακοινώθηκαν 1.490 νέες διαγνώσεις της COVID-19 στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 390 στην Αττική και οι 412 στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση στον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων, η οποία θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα λάβουν οι πολίτες σοβαρά υπ’ όψιν το απαγορευτικό. Νέα αύξηση καταγράφηκε χθες στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών –239 νοσηλεύονταν χθες σε ΜΕΘ, με τα νοσοκομεία ειδικά της Βόρειας Ελλάδας να δέχονται ασφυκτική πίεση–, ενώ δηλώθηκαν και 41 νεκροί, αριθμός-ρεκόρ για τη χώρα μας. Ο Νοέμβριος φαίνεται να είναι πολύ δύσκολος μήνας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών που καταλήγουν. Από τις αρχές του μήνα έως και χθες είχαν καταγραφεί 199 θάνατοι ασθενών με COVID-19, δηλαδή περισσότεροι από όσους είχαν καταγραφεί συνολικά κατά το πρώτο επιδημικό κύμα στη χώρα μας (175 θάνατοι από 26 Φεβρουαρίου έως τα τέλη Μαΐου). Τους τρεις μήνες του καλοκαιριού δηλώθηκαν 91 θάνατοι, τον Σεπτέμβριο 125 και τον Οκτώβριο 235 θάνατοι. Συνολικά έως και χθες είχαν καταγραφεί στην Ελλάδα 825 θάνατοι ασθενών με COVID-19.

«Εφόσον τα μέτρα εφαρμοστούν από όλους, αναμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες να δούμε μια μείωση των νέων κρουσμάτων αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, όπου είχε ξεκινήσει το lockdown νωρίτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών», σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Και πρόσθεσε: «Αντίθετα, δεν αναμένουμε άμεσα αποτελέσματα στους διασωληνωμένους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Και αυτό, διότι η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι κατά μέσον όρο δύο εβδομάδες. Συνεπώς οι ασθενείς μας αθροίζονται. Ετσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και δυστυχώς αναμένουμε συνεχή αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ τις επόμενες ημέρες».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε ξανά έκκληση προς τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνο στις απολύτως απαραίτητες. Ερωτώμενος για το αν θα αρθεί το lockdown όταν θα φτάσουμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, σημείωσε ότι θα εξαρτηθεί από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της πανδημίας και τόνισε πως «το καλύτερο θα ήταν να μη μιλάμε για νούμερα. Να μιλάμε για μια κατάσταση ύφεσης όπου η κύρια αγωνία μας θα είναι κατά πόσον το σύστημα υγείας πιέζεται ή όχι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή