Διεθνής διάκριση για τον Νεκτάριο Ταβερναράκη

Διεθνής διάκριση για τον Νεκτάριο Ταβερναράκη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη διάκριση για την ελληνική ερευνητική και επιστημονική κοινότητα αποτελεί η εκλογή του Νεκτάριου Ταβερναράκη στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC), του κορυφαίου ερευνητικού θεσμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η εκλογή του κ. Ταβερναράκη έγινε ομόφωνα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του ERC. 

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης γίνεται ο πρώτος Ελληνας επιστήμονας που εκλέγεται αντιπρόεδρος του ERC. Η εξαιρετική αυτή διάκριση του προέδρου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης είναι αποτέλεσμα της λαμπρής επιστημονικής και διοικητικής πορείας του και της ουσιαστικής του συμβολής στην επιστημονική έρευνα αιχμής. Ταυτόχρονα, αποτελεί μία ακόμα αναγνώριση της επιστημονικής ποιότητας και του υψηλού επιπέδου έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Για να γίνει κατανοητή η σημασία της ανάδειξης του κ. Ταβερναράκη στη θέση του αντιπροέδρου του ERC αξίζει να σημειώσουμε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας επιλέγει και χρηματοδοτεί τους πιο δημιουργικούς ερευνητές, οποιασδήποτε εθνικότητας και ηλικίας, για να υλοποιήσουν τα έργα τους στην Ευρώπη. Από το 2007 που ιδρύθηκε, έχει χρηματοδοτήσει το έργο 10.000 κορυφαίων ερευνητών. Επιστήμονες που έχουν χρηματοδοτηθεί από το ERC έχουν αποσπάσει βραβεία διεθνούς κύρους, μεταξύ των οποίων 7 Βραβεία Νομπέλ, 4 Μετάλλια Φιλντς (Fields Medals) και 5 Βραβεία Βολφ (Wolf Prize). Το ERC στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» διαχειρίζεται πόρους ύψους πάνω από 13,3 δισ. ευρώ.

Ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, που έγινε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ERC το 2016, δήλωσε πως «αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή» για την εκλογή του. «Εχοντας ο ίδιος βιώσει, ως επιχορηγούμενος ερευνητής, την επίδραση και τις σημαντικότατες ευεργετικές συνέπειες που έχει το ERC στο ερευνητικό οικοσύστημα της Ευρώπης, θέλω, κι εγώ με τη σειρά μου, να συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην προώθηση της αποστολής του ERC, από τη θέση του αντιπροέδρου», συμπλήρωσε. «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για την υποστήριξη της βασικής έρευνας αιχμής, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Είναι αυτή η στρατηγική που μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικές προοπτικές για την αντιμετώπιση των τεράστιων σύγχρονων προκλήσεων και να εξασφαλίσει την προστασία του κόσμου μας από απρόβλεπτες απειλές», υπογράμμισε ο νέος αντιπρόεδρος του ERC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή