8.344 κρούσματα μέσα σε τέσσερις ημέρες

8.344 κρούσματα μέσα σε τέσσερις ημέρες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει: Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί άμα τη επιβολή του lockdown, και τα νούμερα έρχονται να τους επιβεβαιώσουν: Στις τέσσερις πρώτες ημέρες της γενικής καραντίνας, στη χώρα κατεγράφησαν περίπου 8.500 κρούσματα, ενώ αθροιστικά ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 151 και των διασωληνωμένων ασθενών στους 937.

8.344 κρούσματα μέσα σε τέσσερις ημέρες-1

Οι μέσοι όροι των σχετικών αριθμών είναι ενδεικτικοί ότι η μάχη με τον ιό κάθε άλλο παρά έχει κριθεί.

Κρούσματα: 2.086

Θάνατοι: 37

Διασωληνωμένοι: 234

Καμπανάκι για την εξέλιξη της πανδημίας, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, χτύπησε και ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας που επικαλούμενος στοιχεία του ΑΠΘ είπε ότι η θετικότητα στην πόλη αγγίζει το 32%, δηλαδή, όπως είπε «υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο ‘κόκκινο’.

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος», πρόσθεσε ο υπουργός.

Την επιδημιολογική επιβάρυνση της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τη γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων.

Η άλλη πλευρά των αριθμών

Την ίδια στιγμή που τα κρούσματα δεν εμφανίζουν, τουλάχιστον προς το παρόν, τάσεις σημαντικής αποκλιμάκωσης, και οι αριθμοί των μετακινήσεων παραμένουν σε υψηλές πτήσεις.

Αν και προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει άμεση αιτιακή συσχέτιση των δύο στατιστικών δεδομένων, γεγονός παραμένει ότι το φθινοπωρινό  lockdown παρουσιάζεται πολύ πιο «χαλαρό».

Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη, ο  υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μόνο το Σαββατοκύριακο εστάλησαν στο 13033 πάνω από 8,6 εκατομμύρια SMS, για κυκλοφορία στους δρόμους. Ο ίδιος διέψευσε την πιθανότητα να τεθεί πλαφόν στον αριθμό των αποστελλομένων μηνυμάτων.

Πρόκειται για 4,7 εκατ. γραπτά μηνύματα το Σάββατο και 3,9 εκατ. την Κυριακή, «ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με το πρώτο lockdown».

Στο πρώτο απαγορευτικό, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εστάλησαν 110 εκατ. μηνύματα σε 42 μέρες, δηλαδή κατά μέσο όρο 2,6 εκατ. μηνύματα την ημέρα. «Βέβαια και τότε, στην πρώτη περίοδο ήταν πολύ λιγότερα, και στη δεύτερη είχαμε προσεγγίσει τα 3 με 3,5 εκατ. μηνύματα. Έχουμε και την προσθήκη τώρα των γονιών που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο», εξήγησε.

Στην τακτική ενημέρωση της Τρίτης ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.384 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ήταν η εξής:

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.384 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες. 4.510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή