Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας η Κρήτη

Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας η Κρήτη

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω της η σύντομη αλλά σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε ολόκληρη την Κρήτη και κυρίως τον Νομό Ηρακλείου, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αναπάντεχη χαλαζόπτωση της 20ής Οκτωβρίου. Η κατεστραμμένη από τις πλημμύρες Χερσόνησος της 10ης Νοεμβρίου δεν θυμίζει σε τίποτα τον ξέγνοιαστο προορισμό διακοπών χιλιάδων τουριστών… Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν από τη νύχτα της Δευτέρας, πλήττοντας ιδιαίτερα την Ανάληψη, τη Σταλίδα, τις Γούρνες, τις Γούβες, τα Μάλια, την Επισκοπή και τον Μοχό του Δήμου Χερσονήσου. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυλές και ισόγεια οικήματα πλημμύρισαν, σπίτια ολόκληρα θάφτηκαν κάτω από τη λάσπη. Πολλά οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και μάλιστα στις Γούρνες ένα αυτοκίνητο με αναμμένα τα αλάρμ έφτασε έως τη θάλασσα. Ο Γαζανός ποταμός υπερχείλισε με συνέπεια τα νερά του να ενωθούν με τη θάλασσα, θέτοντας σε κίνδυνο τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Σε ορισμένα σημεία του ΒΟΑΚ δημιουργήθηκαν καταρράκτες. 

Τουλάχιστον είκοσι οχήματα της Πυροσβεστικής με εξήντα άνδρες συμμετείχαν από νωρίς το πρωί της Τρίτης σε επιχειρήσεις διάσωσης ανθρώπων που παγιδεύτηκαν ή εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα. Εως χθες το απόγευμα είχαν απεγκλωβιστεί οκτώ άνθρωποι, πέντε ενήλικοι και τρεις ανήλικοι, ενώ η Πυροσβεστική είχε καταγράψει τουλάχιστον εκατό κλήσεις. 

Στο έλεος σφοδρής κακοκαιρίας η Κρήτη-1
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την αναπάντεχη χαλαζόπτωση της 20ής Οκτωβρίου (φωτ. INTIME NEWS).

Τα προβλήματα από την κακοκαιρία, ωστόσο, δεν περιορίστηκαν στον Δήμο Ηρακλείου, αλλά επεκτάθηκαν και στο Ρέθυμνο. Ενδεικτικό της σφοδρότητας των φαινομένων είναι ότι τηλεοπτικό συνεργείο του Κρήτη TV αναγκάστηκε να διακόψει τη ζωντανή σύνδεση, καθώς η στάθμη του νερού ανέβαινε από λεπτό προς λεπτό επικίνδυνα. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ο Δήμος Μυλοποτάμου αναγκάστηκε να ανακοινώσει τη διακοπή των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από τους βρεφονηπιακούς έως το λύκειο. Κλειστά θα είναι σήμερα επίσης τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά στον Δήμο Χερσονήσου αλλά και πολλά που ανήκουν στον Δήμο Ρεθύμνου, «λόγω της υπερχείλισης ποταμών που καθιστούν επικίνδυνη την παραμονή των μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολικά κτίρια», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. 

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπισε η περιοχή του Πλατανιά, όπου ο ποταμός φούσκωσε επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μερική εκκένωση των σπιτιών της περιοχής. Αλλωστε, η οδηγία που απηύθυναν οι Αρχές στους κατοίκους και των δύο νομών ήταν, αν διαπιστώσουν ότι κινδυνεύουν, «να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών» ή άλλα υψηλά σημεία για να σωθούν. Αντίστοιχες ήταν οι οδηγίες που εξέδωσε και η Τροχαία και η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Κρήτης, δεδομένου ότι πολλές οδικές αρτηρίες έκλεισαν: Πλημμύρισε και αποκλείστηκε η παλαιά εθνική οδός, έκλεισε τμήμα του ΒΟΑΚ στην περιοχή Σεληναρίου λόγω πτώσης βράχων και έκλεισε η δεύτερη έξοδος Χερσονήσου του ΒΟΑΚ λόγω καταστροφής του οδοστρώματος.

Με επείγουσα επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης ζητάει την άμεση κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας των δήμων που πλήττονται από την κακοκαιρία και έχουν καταθέσει σχετικό αίτημα, καθώς και την έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών των δήμων της Κρήτης για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που προκαλούνται από τις θεομηνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή