Αμεση καταγραφή ετοιμόρροπων κτιρίων πανελλαδικά

Αμεση καταγραφή ετοιμόρροπων κτιρίων πανελλαδικά

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέδειξε ξανά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης. Επισκεπτόμενος ένα τέτοιο κτίριο στη Ριζούπολη μαζί με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα υποστηριχθούν οι δήμοι ώστε να κινηθούν γρήγορα και ευέλικτα.

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε ένα κτίριο πίσω από το γήπεδο του Απόλλωνα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί επικινδύνως ετοιμόρροπο. «Το υπουργείο είναι σε επαφή με την Κεντρική Eνωση Δήμων Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο, ώστε να ξεκινήσει αμέσως μια συντονισμένη επιχείρηση καταγραφής των ετοιμόρροπων κτιρίων. Eνα άλλο ζήτημα είναι τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε η Αυτοδιοίκηση να κάνει τη δουλειά της». Oπως ανέφερε, στο χωροταξικό σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μηνός θα εισαχθούν διατάξεις που θα διευκολύνουν την αντιμετώπιση του ζητήματος. «Ιδιαίτερο ρόλο έχει ο Δήμος Αθηναίων, όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας, αλλά γιατί έχει εκατοντάδες ετοιμόρροπα κτίρια και προφανώς εδώ είναι και θέμα προστασίας της υγείας και της ζωής των πολιτών», ανέφερε.

«Ο Δήμος Αθηναίων ήδη προχωράει με ένα πρόγραμμα κατεδαφίσεων των επικίνδυνων κτιρίων. Ομως, αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη είναι να σπάσουμε επιτέλους τα δεσμά της γραφειοκρατίας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μπακογιάννης. «Δεν έχουμε πλέον χρόνο για χάσιμο και πλέον πρέπει να ενεργούμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά». 

Στην επίσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Οπως ανέφερε, το ΤΕΕ ετοίμασε πλατφόρμα για τους εθελοντές μηχανικούς που θα συμμετέχουν στην καταγραφή, ώστε να καταγράφονται συγκεκριμένα προβλήματα και να αξιολογείται αν το κτίριο είναι ετοιμόρροπο. «Πάντως, αυτή τη στιγμή υπάρχουν, εκτός από τα επικίνδυνα και ετοιμόρροπα κτίρια, ακόμη 10.000 διατηρητέα και μνημεία στην Αθήνα τα οποία θα πρέπει να συντηρηθούν και άλλα τόσα στην υπόλοιπη Ελλάδα», επισήμανε. 

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου ζήτησε από τους δήμους όλης της χώρας να αποστείλουν άμεσα τις καταγραφές επικίνδυνων κτιρίων που υπάρχουν στις υπηρεσίες τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή