Επιμένουν τα κρούσματα, σκληραίνει το lockdown

Επιμένουν τα κρούσματα, σκληραίνει το lockdown

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Στις απολύτως αναγκαίες περιορίζονται οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα αρχής γενομένης από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου για το διάστημα από τις 9:00 το βράδυ έως και τις 5:00.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν να μετακινούνται αυστηρά και μόνο για:

  • Λόγους εργασίας
  • Λόγους υγείας
  • Συνοδεία κατοικίδιων ζώων (σε κοντινή απόσταση από την κατοικία). 

Ο νέος περιορισμός, όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς έρχεται ως αποτέλεσμα των «περιττών μετακινήσεων» που παρατηρήθηκαν μετά την επιβολή του lockdown τις βραδινές ώρες, γεγονός που κρίθηκε επικίνδυνο για αυξημένη κινητικότητα και άρα τη διευκόλυνση στη μετάδοση του ιού.

Tι ισχύει με τα SMS

Μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί χρονικό, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033

Για λόγους υγείας (sms με κωδικό 1) 

Για συνοδεία κατοικίδιου ζώου (sms με κωδικό 6) 

Για μετακίνηση που αφορά λόγους εργασίας, απαιτείται βεβαίωση εργοδότη. 

«Άρα μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 5 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (sms με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας μας με sms με κωδικό 6», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ατομική άθληση

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης διευκρινίστηκε ότι η ατομική άθληση δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών. 

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται, καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Τηλεργασία

Όσον αφορά την τηλεργασία, ανακοινώθηκε ότι κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

«Οι έλεγχοι για την εφαρμογή της τηλεργασίας θα συνεχιστούν με αμείωτους ρυθμούς διάστημα», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
Παράλληλα, ανέφερε ότι ενθαρρύνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί να προσαρμοστούν στα συγκεκριμένα κριτήρια, μειώνοντας στον απολύτως απαραίτητο αριθμό παρουσιαστές εκπομπών και προσκεκλημένους στα στούντιο.

«Περιορίζοντας την περιττή κινητικότητα σε όλη τη χώρα, περιορίζουμε τη μεταφορά, τη μετάδοση του ιού, περιορίζουμε τις πιθανότητες για νέα clusters, νέες συρροές, νέους επιδημιολογικούς πολλαπλασιαστές», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς».

Ρεκόρ ημερησίων θανάτων και διασωνημένων

Η ανακοίνβση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη επεφύλασσε, πέραν του ιδιαίτερα υψηλού αριθμού κρουσμάτων, και νέες αρνητικές επιδόσεις στους διασωληνωμένους και τους θανάτους από τις επιπλοκέ της νόσου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ανέφερε: 

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2752 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 63321, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4556 (7.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17036 (26.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

297 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 82 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 347 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 43 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 909 θανάτους συνολικά στη χώρα. 369 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Από τα 2752 νέα κορύσματα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, τα μισά βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη (777) και Αττική (635) όπως προκύπτει από τον χάρτη γεωγραφικής κατανομής».