Νέο αρνητικό ρεκόρ ασθενών σε ΜΕΘ και θανάτων

Νέο αρνητικό ρεκόρ ασθενών σε ΜΕΘ και θανάτων

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων ότι για το πρώτο δεκαήμερο μετά το lockdown θα συνεχίσουμε να βλέπουμε υψηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων και αύξηση των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας –νοσηλείες σε ΜΕΘ και θανάτους–, ως αποτέλεσμα της μεγάλης εξάπλωσης του κορωνοϊού το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID-19.

Χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 2.752 νέες διαγνώσεις COVID-19, που ανεβάζουν τον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά στη χώρα μας σε 63.321. Νέα ρεκόρ σημειώθηκαν στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ, που πλέον αγγίζουν τους 300 (297 χθες), αλλά και στον αριθμό των ασθενών που έχασαν τη μάχη για τη ζωή με τον κορωνοϊό. Ειδικότερα, καταγράφηκαν 43 θάνατοι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες 11 ημέρες του Νοεμβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 283 ασθενείς με COVID-19 σε σύνολο 909 θυμάτων της νόσου από την αρχή της πανδημίας.

Η Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι υιοθέτησε λίγα 24ωρα νωρίτερα τα πιο αυστηρά απαγορευτικά μέτρα, συνεχίζει να «δίνει» τις περισσότερες διαγνώσεις. Ειδικότερα, χθες στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 777 νέα κρούσματα, στην Αθήνα 635, ενώ σε δύσκολη θέση είναι επίσης η Λάρισα (137 κρούσματα), οι Σέρρες (114) αλλά και η Ημαθία (85).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρώτος δείκτης της πανδημίας που θα πρέπει να βελτιωθεί με το lockdown είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και θα ακολουθήσουν οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Πάντως, όλο και περισσότερα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εκφράζουν την εκτίμηση ότι το lockdown θα συνεχιστεί.

Συνέχεια του lockdown

«Δεν νομίζω ότι οι τρεις εβδομάδες επαρκούν για να περιορίσουμε την επιδημία», ανέφερε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Τσακρής. 

Οπως ανέφερε ο ίδιος, ο αριθμός αναπαραγωγής του ιού (Rt) ήταν την προηγούμενη εβδομάδα στο 1,3 πανελλαδικά και θα πρέπει να πέσει κάτω από το 1 για να μπορούμε να πούμε ότι η πανδημία ελέγχεται. Ο κ. Τσακρής ανέφερε ότι εάν ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αρχίζει να περιορίζεται τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει πιθανόν να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή