Δ. Μακεδονία: Θετικά κρούσματα μεταξύ εργαζομένων σε φάρμες εκτροφής βιζόν

Δ. Μακεδονία: Θετικά κρούσματα μεταξύ εργαζομένων σε φάρμες εκτροφής βιζόν

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός έχει σημάνει στη Δυτική Μακεδονία, μετά τον εντοπισμό δέκα κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ εργαζομένων σε φάρμες εκτροφής βιζόν σε Καστοριά και Σιάτιστα. Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 91 rapid tests, από τα οποία προέκυψαν δέκα θετικά στην Καστοριά. Σε φάρμα της Σιάτιστας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό εκτροφέας γουνοφόρων ζώων, ενώ εντοπίσθηκαν και κάποια νεκρά βιζόν.

Στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας και Γρεβενών τα τεστ ήταν αρνητικά. Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ αύριο αναμένονται και τα αποτελέσματα των τεστ στα νεκρά βιζόν από τη φάρμα της Σιάτιστας.

Μελέτες που έχουν γίνει στη Δανία και στην Ολλανδία έχουν δείξει ότι ο ιός μεταφέρεται από τον άνθρωπο στα βιζόν και από τα βιζόν στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα οι αρχές σε αυτές τις χώρες να διατάξουν τη θανάτωση όλων των μινκ.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους εκτροφείς της Δυτικής Μακεδονίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά μετά τον εντοπισμό θετικών κρουσμάτων σε μονάδες εκτροφής βιζόν.

Στη Δυτική Μακεδονία υπάρχουν περίπου 90 φάρμες εκτροφής γουνοφόρων, οι μισές από τις οποίες στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, δύο στην Π.Ε. Φλώρινας και οι υπόλοιπες στις Π.Ε. Κοζάνης και Γρεβενών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή