Σήμα κινδύνου από τα νοσοκομεία

Σήμα κινδύνου από τα νοσοκομεία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ρεκόρ στον αριθμό των νέων διαγνώσεων κορωνοϊού, των διασωληνωμένων και των θανάτων ασθενών με COVID-19, έξι ημέρες μετά το εθνικό lockdown, καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα νοσοκομεία κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, ενώ έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα απευθύνουν οι ειδικοί γιατροί, που εκτιμούν ότι εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση δεν αποκλείεται η χώρα μας να βιώσει σκηνές Βόρειας Ιταλίας. Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για πρώτη φορά περισσότερες από 3.000 νέες διαγνώσεις σε μία ημέρα. Ειδικότερα, χθες καταγράφηκαν 3.316 νέα κρούσματα που ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας έως χθες σε 66.637. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19 ήταν χθες 310, ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί ήταν ηλικίας έως 64 ετών. Ειδικότερα, οκτώ διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 39 ετών, 141 ήταν μεταξύ 40 και 64 ετών και 161 65 ετών και άνω. Χθες σημειώθηκαν και 50 θάνατοι ασθενών. Συνολικά τα θύματα της πανδημίας στη χώρα μας έφτασαν στα 959.  Από τα νέα κρούσματα, τα 828 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ δύσκολη διαγράφεται η κατάσταση και στην Αττική, όπου χθες εντοπίστηκαν 756 νέες διαγνώσεις. Στο «κόκκινο» παραμένει η Λάρισα, με 160 νέα κρούσματα, η Πιερία με 105 νέα κρούσματα, η Ημαθία με 101 κρούσματα, η Δράμα με 98 κρούσματα, η Καβάλα (88) και οι Σέρρες (87).

Ασφυκτική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση υπηρεσιών Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, όπου το υγειονομικό προσωπικό κάνει λόγο για εικόνες που παραπέμπουν σε πόλεμο. Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη «επιστρατεύονται» για τη μάχη εκτός από το Διαβαλκανικό Ιατρικό Κέντρο και τα επίσης ιδιωτικά «Κυανούς Σταυρός» και «Αγιος Λουκάς». Σε ό,τι αφορά την πληρότητα σε ΜΕΘ, στα νοσοκομεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης χθες υπήρχαν 148 κλίνες εντατικής COVID εκ των οποίων κενές ήταν 15. Στη Λάρισα χθες ήταν κενή μόλις μία από τις 32 κλίνες εντατικής COVID, και στην Αττική, όπου το σύστημα έχει ακόμα αντοχές, 82 κλίνες από τις 206. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, χθες τουλάχιστον 500 υγειονομικοί ήταν «εκτός μάχης» αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Εκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν το lockdown απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Ο υπουργός, στην ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο στη χώρα μας να ζήσουμε εικόνες που θυμίζουν το Μπέργκαμο της Ιταλίας στην πρώτη φάση της πανδημίας, σημείωσε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας.

Να βοηθήσουν στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, κάλεσε τους πολίτες χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ ο καθηγητής Παθολογίας, λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε συστάσεις στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους ειδικά σε περιοχές όπου καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή