ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα στέλνει 500.000 ιατρικά γάντια στη Γαλλία

Η Ελλάδα στέλνει 500.000 ιατρικά γάντια στη Γαλλία

Με τη Γαλλία να βρίσκεται στο επίκεντρο του δεύτερου κύματος πανδημίας στην Ευρώπη και τη χώρα να αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες σε υγειονομικό υλικό, η Ελλάδα συνδράμει στις προσπάθειες της χώρας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με την αποστολή μέσων ατομικής προστασίας.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, η Ελλάδα έστειλε στις γαλλικές αρχές 500.000 γάντια. Πρόκειται για υλικό από το ευρωπαϊκό κοινό αποθεματικό ιατρικού υλικού ζωτικής σημασίας για την κάλυψη αναγκών που σχετίζονται με τη διαχείριση της πανδημίας. Η Γαλλία υπέβαλε το σχετικό αίτημα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας rescEU, για παροχή μέσων ατομικής προστασίας (ιατρικά γάντια).

Σημειώνεται ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα δημιουργίας αποθεματικού κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού, μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας διασφαλίζουν επαρκή αποθέματα και άμεση διανομή τους, όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Τα κοινά αποθέματα του εξοπλισμού διαμοιράζονται προς φύλαξη στα συμμετέχοντα κράτη-μέλη και είναι άμεσα διαθέσιμα κατόπιν σχετικού αιτήματος. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% το κόστος αγοράς, φύλαξης και διανομής του υλικού.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αποστέλλει σήμερα μέρος του αποθεματικού αυτού στη Γαλλία, πάντα με γνώμονα την έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών συστημάτων υγείας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.