Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας – Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας – Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ

4' 24" χρόνος ανάγνωσης

«Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με φόντο το νέο πλέγμα των απαγορεύσεων στη μετακίνηση που τέθηκε σε ισχύ από τις 9 το βράδυ, κι ενώ κατεγράφη εκ νέου αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ σε 336, αριθμό που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ, αυξάνοντας περαιτέρω την πίεση στις ΜΕΘ.

Τα κρούσματα, αν και ελαφρώς μειωμένα σε σχέση με χθες, παρέμειναν πάνω από τις 3.000, ενώ κατά το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν και 38 νέοι θάνατοι.

Οι αρχές παραμένουν σε συναγερμό καθώς στην περιφέρεια Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν 825 νέα κρούσματα και 697 στην περιφέρεια Αττικής. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε και στις περιφέρειες Λάρισας (197), Πέλλας (148) και Μαγνησίας (103).

Προς «λουκέτο» τα δημοτικά

Οσον αφορά τα δημοτικά σχολεία, η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι κατά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης, εκφράστηκε και η απόψη το μέτρο να περιοριστεί προσώρας μόνο στις περισσότερο επιβαρυμένες περιφέρειες, όπως η Θεσσαλονίκη και Αττική.

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε όλη την περίοδο της πανδημίας ευθυγραμμίζεται με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, το καθολικό κλείσιμο από τη Δευτέρα προκρίνεται ως τελική απόφαση και αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που θα δώσει διευκρινίσεις αναλυτικά για το τι θα ισχύσει και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δομές ειδικής αγωγής. 

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας – Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ-1

«Δύσκολες ημέρες»

«Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά δύσκολες» τις επόμενες ημέρες.

Όπως είπε, το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι «να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη, να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ΄εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαία». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας. 

Οι μετακινήσεις και κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολή SMS ή έντυπη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας (με sms με τον κωδικό 1) ή για κίνηση με το κατοικίδιο (sms με τον κωδικό 6). 

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ. 

Σχετικά με την εστίαση διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης. 

«Έχουμε στη διάθεση μας εργαλεία» 

Ερωτηθείς αν έχουν οι αρχές εικόνα για το πόσα εκατομμύρια πολίτες πραγματοποιούν καθημερινά μέσα στο lockdown έστω και μία μετακίνηση κι αν πρέπει να πάει η χώρα σε ένα καθολικό 15ημερο lockdown, ανέφερε ότι παρακολουθούν και πόσα εκατομμύρια πολίτες κινούνται κι ανά περιοχή και ανά Περιφέρεια και στο σύνολο του εικοσιτετραώρου.

«Η αλήθεια είναι ότι ήταν διαφορετικά τα δεδομένα πχ το Σάββατο από ό,τι ήταν τις καθημερινές. Το βήμα που κάνουμε είναι ένα πολύ συγκεκριμένο βήμα. Είναι ξεκάθαρο ότι το απόλυτο στοίχημα για όλους μας και για τους επιδημιολόγους αλλά και για όλους όσους συνδράμουν και επιχειρησιακά στην προσπάθεια αυτή, είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων», σημείωσε και προσέθεσε ότι ο δείκτης αυτός τα πρώτα εικοσιτετράωρα φαίνεται να επιτυγχάνεται. 

«Σε κάθε περίπτωση έχουμε εργαλεία τα οποία, ανάλογα με το βαθμό περιττών ή όχι μετακινήσεων, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», κατέληξε. 

Σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας – Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ-2

Παπαευαγγέλου: Το πικ του 2ου κύματος

«Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία είναι μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

«Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα», επισήμανε και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, σημείωσε ότι «συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες».

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά», είπε και επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα. Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα».

«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών».