ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Αυξημένη διασπορά του ιού σε εκτροφεία μινκ

Αυξημένη διασπορά του ιού σε εκτροφεία μινκ

Μεγαλώνει η ανησυχία και η επιφυλακή στη Δυτική Μακεδονία, καθώς βρέθηκαν κρούσματα κορωνοϊού σε εργαζομένους σε εκτροφεία μινκ στην περιοχή. Συγκεκριμένα, έπειτα από ελέγχους του ΕΟΔΥ εντοπίστηκαν κρούσματα σε εργαζομένους μονάδας εκτροφής μινκ στη Σιάτιστα (Πουρλέτι) του Δήμου Βοΐου Κοζάνης (2 κρούσματα), καθώς και στις περιοχές του Κρανοχωρίου (1 κρούσμα), του Καλοχωρίου (1 κρούσμα) και της Μεσοποταμιάς/Αγίας Κυριακής (5 κρούσματα) της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Στις συγκεκριμένες μονάδες έχει προγραμματιστεί να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει μετάδοση της νόσου και στα ζώα. 

Στην πρώτη περίπτωση που βρέθηκαν μολυσμένα ζώα, σε μονάδα εκτροφής μινκ στο Καλονέρι του Δήμου Βοΐου Κοζάνης, πραγματοποιήθηκε θανάτωση και ταφή των ζώων της συγκεκριμένης μονάδας. 

Στη μονάδα είχαν εντοπιστεί κρούσματα σε δύο εργαζομένους και πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε 9 ζώα στις 12 Νοεμβρίου. Ακολούθησε εργαστηριακή εξέταση την ίδια ημέρα και διαπιστώθηκε ότι και τα 9 ζώα είναι θετικά. Με βάση αυτό ελήφθη απόφαση για τη θανάτωση όλων των ζώων της μονάδας για να μην υπάρξει διάδοση 
του ιού. 

Από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στάλθηκε ενημέρωση προς τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιφερειακών ενοτήτων για τη λήψη αυστηρών μέτρων, τα οποία προβλέπουν: 

• Δημιουργία ζώνης ελέγχου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων γύρω από την εκτροφή, λαμβάνοντας υπόψη το γεωγραφικό ανάγλυφο, την πυκνότητα και τη χωροταξική κατανομή των λοιπών εκμεταλλεύσεων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή.

• Αμεση απογραφή και επιτόπια θανάτωση όλων των γουνοφόρων ζώων της εκμετάλλευσης, υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία και κατά τρόπο που να αποτρέπεται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2. Καταστροφή με υγειονομική ταφή και υπό επίσημη κτηνιατρική εποπτεία των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης. 

• Διεξαγωγή επιζωοτιολογικής διερεύνησης. Απαγόρευση εισόδου και εξόδου κατοικίδιων θηλαστικών δίχως την άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής, με εξαίρεση τα κατοικίδια θηλαστικά που έχουν πρόσβαση αποκλειστικά στους χώρους διαμονής των ανθρώπων.
Οσον αφορά το στέλεχος του SARS-CoV-2 που βρέθηκε στα μινκ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μετάλλαξη του κορωνοϊού στα ζώα που εξετάστηκαν, ωστόσο η διαδικασία συνεχίζεται.