Καθοριστικοί παράγοντες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρώτη φάση περιμένουμε σταδιακή μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων. Θα είναι ένδειξη του ότι έχουν μειωθεί οι επαφές των επίνοσων ατόμων με φορείς της νόσου, ασυμπτωματικούς και μη, και αρχίζει έτσι ο περιορισμός στην κυκλοφορία του ιού.
 
Θα μπορούμε να πούμε ότι τα νέα μέτρα αποδίδουν μόλις αρχίσουμε να βλέπουμε μειώσεις στους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή τις νοσηλείες, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Αυτό αναμένεται να έρθει με μικρή καθυστέρηση. Οπως είναι γνωστό, ειδικά οι νοσηλείες σε μονάδες εντατικής θεραπείας είναι πολυήμερες, με αποτέλεσμα να αθροίζονται τα βαριά περιστατικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αντοχές του συστήματος υγείας και τις απώλειες που μετράμε σε ανθρώπινες ζωές. Μια σταθερή πτωτική τάση των σκληρών δεικτών θα σημαίνει ότι η κοινωνία μας κέρδισε μία ακόμη μάχη στον πόλεμο με τον ιό, εν αναμονή των εμβολίων και αποτελεσματικής θεραπείας.
 
Αν, παρά την κόπωση που δικαιολογημένα υπάρχει, δείξουμε συνέπεια στη συμμόρφωσή μας με τα μέτρα δεν θα υπάρξει κακό σενάριο – το ποιο θα ήταν το σενάριο αυτό το είδαμε σε άλλες χώρες στο πρώτο κύμα της πανδημίας και θέλω να πιστεύω πως δεν θα το βιώσουμε στη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο όπλο κατά της πανδημίας παραμένει πάντα η πρόληψη. Χωρίς αποστάσεις, μάσκες και μέτρα υγιεινής, ακόμη και αν όλες οι νοσηλευτικές κλίνες γίνουν κλίνες εντατικής θεραπείας, και παρά την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στην αντιμετώπιση της νόσου, οι απώλειες θα είναι τεράστιες. Τα νέα από το μέτωπο των εμβολίων είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, και δίνουν ελπίδες για συντομότερη επαναφορά σε κάποια κανονικότητα. Δεν είναι όμως ακόμη ώρα να χαλαρώσουμε. Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν αναφορικά, για παράδειγμα, με τη διάρκεια της ανοσίας που καταλείπουν τα εμβόλια, ή τον βαθμό της αποτελεσματικότητας σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, και με τα καλύτερα δυνατά χαρακτηριστικά των εμβολίων, έχουμε μήνες μπροστά μας μέχρι να ανοσοποιηθεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού.
 
* Η κ. Παγώνα Δ. Λάγιου είναι καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας και διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, πρόσεδρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή