Φόβοι για «αντικατασταλτική φιέστα» αντιεξουσιαστών

Φόβοι για «αντικατασταλτική φιέστα» αντιεξουσιαστών

Πρόσφατη έκθεση της Europol τόνιζε τον κίνδυνο, λόγω της πανδημίας, να προκληθεί περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση ομάδων

φόβοι-για-αντικατασταλτική-φιέστα-561158431

Το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου 400 αναρχικοί, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα της «Ανοικτής Συνέλευσης Καταλήψεων», συμμετείχαν σε συγκέντρωση κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό στην πλατεία Βικτωρίας. Η προετοιμασία της κινητοποίησης είχε ξεκινήσει μια εβδομάδα νωρίτερα, με διανομή φυλλαδίων στο κέντρο της Αθήνας και την πραγματοποίηση μικρότερης κλίμακας συγκεντρώσεων σε Εξάρχεια και Κυψέλη. «Δεν θα πάψουμε να προτάσσουμε την ελευθερία με οποιοδήποτε κόστος» ήταν ένα από τα συνθήματα της κινητοποίησης. 

Αν και οι υπηρεσίες της ΓΑΔΑ αρχικά απαγόρευσαν τη συγκέντρωση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, δύο ώρες αργότερα ανακάλεσαν την απόφασή τους υπό τον φόβο αυτή να προκαλέσει μεγαλύτερη κινητοποίηση στις τάξεις των αναρχικών. 

Τη σταδιακή συσπείρωση αντιεξουσιαστών με αφορμή τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό κατέγραψαν ήδη από τις αρχές του μήνα οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Σε απόρρητο δελτίο πληροφοριών που συνέταξαν, περιγράφουν ως ορόσημο για την κλιμάκωση της «αντικατασταλτικής» δράσης των αναρχικών την επέτειο του Πολυτεχνείου. 

Οχι αδίκως. Στο διαβαθμισμένο έγγραφο-έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. που τέθηκε υπόψη της «Κ» γίνεται αναφορά σε κείμενα που έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και καλούν σε μαζική συμμετοχή σε κινητοποιήσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου, παρά την κυβερνητική απόφαση για απαγόρευσή τους, λόγω πανδημίας. Παρατίθεται ενδεικτικά απόσπασμα από κείμενο αναρτημένο στο Facebook, σε ομάδα με τίτλο «Η Αναρχία Δεν Είναι Βία» που αναφέρει ότι «εν μέσω απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι επιτακτικό και αναγκαίο να βρεθούμε στους δρόμους του αγώνα και της αντίστασης. Δεν πρόκειται να αφήσουμε τον ζωτικό μας χώρο που είναι ο δρόμος και οι πλατείες να καταλαμβάνεται από την κατασταλτική μπότα του κράτους». Παρομοίως, γίνεται αναφορά στο κάλεσμα που απευθύνει μέσω ανοικτής ομάδας που διατηρεί στο Facebook το «Αναρχικό Στέκι Φιλοσοφικής». 

Εκτεταμένη είναι η έρευνα και στο Twitter με αντικείμενο τις αντιδράσεις στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας εξαιτίας της πανδημίας και στην απαγόρευση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στην έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν, για παράδειγμα, παραπομπές σε αναρτήσεις που έχει πραγματοποιήσει ο λογαριασμός «Ταξικό Μέτωπο», στις οποίες αναφέρεται ότι «οι αντιστάσεις δεν μπήκαν σε καραντίνα, οι αγώνες δεν πρόκειται να μπουν στο γύψο». 

Το πληροφοριακό δελτίο συντάσσεται σε τακτά διαστήματα και καταγράφει τις αντιδράσεις στα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Προ τριμήνου ενδεικτικά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είχαν βρεθεί οι διαμαρτυρίες για την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία και τα καλέσματα μέσω Facebook («Κανένα παιδί με μάσκα στο σχολείο») για μη τήρηση του μέτρου. Τότε μάλιστα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχε συμπεριλάβει σε δικογραφία συνολικά 38 προφίλ χρηστών του Facebook, μέσω των οποίων προέτρεπαν σε μη εφαρμογή του νόμου. Η συγκεκριμένη έρευνα πάντως δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας της αδυναμίας του Facebook να παραχωρήσει στις διωκτικές αρχές τα ονοματεπώνυμα των χρηστών, λόγω των πολλών εκατομμυρίων παρόμοιων αιτημάτων από τις υπηρεσίες ασφαλείας όλου του κόσμου. 

Στην τρέχουσα συγκυρία πάντως, ο συντάκτης της έκθεσης διαπιστώνει το προφανές: «δραστηριοποίηση ομάδων αντιεξουσιαστών, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου σε Αθήνα και Πάτρα».

Προειδοποίηση της Europol

Τον περασμένο Ιούνιο, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης για την τρομοκρατία στην Ευρώπη, η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία – Europol είχε επισημάνει τον κίνδυνο η πανδημία του κορωνοϊού και οι οικονομικές και κοινωνικές της επιπτώσεις να προκαλέσουν την περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση ομάδων που κινούνται όχι μόνο στον χώρο της άκρας Αριστεράς αλλά και της Ακροδεξιάς. «Οι εξελίξεις είναι πιθανό να προκαλέσουν τη ριζοσπαστικοποίηση ατόμων ανεξάρτητα από τον ιδεολογικό προσανατολισμό τους», είχε δηλώσει η επικεφαλής της Europol Καθρίν ντε Μπόλε.

Σοβαρά επεισόδια σε κινητοποιήσεις κατά του lockdown έχουν καταγραφεί τις τελευταίες εβδομάδες σε μια σειρά από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ιταλία, η Τσεχία, η Ισπανία, ενώ την Τετάρτη 280 άτομα συνελήφθησαν και 47 τραυματίστηκαν σε πρωτοφανή επεισόδια που προκάλεσαν στη Βαρσοβία ομάδες ακροδεξιών, με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας της Ανεξαρτησίας». 

Στην Ελλάδα αντίστοιχα, ακροδεξιοί και χούλιγκαν ποδοσφαιρικής ομάδας φέρονται να συμμετείχαν σε συγκέντρωση, την περασμένη Κυριακή, στον Λευκό Πύργο κατά του lockdown που διαλύθηκε έπειτα από παρέμβαση της αστυνομίας. Την ίδια ημέρα, η οργάνωση «Ιερός Λόχος» οργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση μέσω Facebook κατά των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε τον εγκλεισμό του ελληνικού λαού για δεύτερη φορά σε χρονικό διάστημα λιγότερο του ενός έτους λόγω της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τον Covid», ανέφερε το κάλεσμα στο Διαδίκτυο.

Ο «Μαύρος Κρίνος» 

Αντίστοιχα, ως «πείραμα για την αυταρχική αναδιοργάνωση κοινωνιών» χαρακτηρίζονται σε κείμενο που δημοσιεύει η ακροδεξιά ομάδα «Μαύρος Κρίνος», τα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κίνησης που τέθηκαν πρόσφατα σε ισχύ. 

Μερικούς μήνες νωρίτερα, το «μέτωπο νεολαίας» της Χρυσής Αυγής είχε εναντιωθεί στη χρήση μάσκας στα σχολεία. Την 23η Σεπτεμβρίου είχε γράψει σε λογαριασμό που διατηρεί στο Τwitter: «Οι Ελληνες μαθητές δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια, όσο τους φιμώνουν! Μοναδικός δρόμος η ολική αντεπίθεση στο σύστημα». Αφίσες και φέιγ βολάν με σύνθημα «αρνούμαι τη σκλαβιά της μάσκας» είχε διακινήσει και ο καταδικασμένος για συμμετοχή στη Χρυσή Αυγή Γιάννης Λαγός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή