Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης

Απεβίωσε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Ιωάννης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκοιμήθη το πρωί της Κυριακής, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννης, ο οποίος είχε προσβληθεί από κορωνοϊό.

Στην ανακοίνωση του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» όπου ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε νοσηλευθεί, αναφέρεται:

«Εκοιμήθη σήμερα το πρωί, σε ηλικία 62 ετών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, μετά από μάχη που έδωσε με τον νέο κορονοϊό.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς, είχε εμφανιστεί θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, σε Κλινική Covid-19, στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του.

Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα».

Ηταν 62 ετών

Ο Λαγκαδά Ιωάννης (Τασσιάς) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958.

Αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης το 1979 καὶ από το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ το 1982.

Την ίδια χρονιά χειροτονήθηκε διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και ανέλαβε τη διεύθυνση του Γραφείου Νεότητος. Το 1983 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και υπηρέτησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου μέχρι το 1994. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε στον ιερό ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου ως ιερατικός προϊστάμενος.

Στις 10 Μαΐου 2010 εξελέγη από τήν Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Λαγκαδά.

Είχε συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου και λάβει μέρος σε Θεολογικά Συνέδρια.

Είχε επίσης διδάξει σε Κατηχητικά Φροντιστήρια και στη Σχολή Μετεκπαίδευσης Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

Επί περίπου 20 έτη παρουσίασε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ είχε επιπλέον διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Τη Δευτέρα η εξόδιος ακολουθία

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου θα ψαλεί αύριο, στις 12.00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά από τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγο, ο οποίος ορίσθηκε και τοποτηρητής της χηρεύουσας Μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, τηρουμένων όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο ο αρχιμανδρίτης Δωρόθεος Πάπαρης, Α’ Γραμματέας της. 

Μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδος, τη Μητρόπολη, αλλά και την τοπική κοινωνία, χαρακτηρίζει τον θάνατο του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννη, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια.  

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός, επρόκειτο για «σπάνια περίπτωση ιεράρχη»: 

«Ήταν αυτός που με κύρια χαρακτηριστικά τη θέληση και το πάθος της δημιουργίας, την αγωνιστικότητά του, αναγέννησε μια ολόκληρη Μητρόπολη.

Ίδρυσε εκκλησίες, λειτούργησε συσσίτια, βοήθησε απόρους. Λαμπρός, δυναμικός, εμβληματικός, με πολυσχιδή δράση Ποιμένας, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του. Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αποτέλεσε φωτεινό σημείο αναφοράς, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πρόοδο και ευημερία της» υπογραμμίζει ο κ.Καράογλου και προσθέτει πως έχασε έναν φίλο, έναν ιεράρχη με τον οποίο είχε εξαιρετική συνεργασία, καθώς «μας συνέδεε η αγάπη για τον τόπο μας. Αιωνία του η μνήμη». 

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης προς Ιερώνυμο: Στο χέρι μας, να κάνουμε Χριστούγεννα με ανοιχτές εκκλησίες

Νόσησε από κορωνοϊό ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή