Την υγεία έναντι των εκδηλώσεων προτάσσουν δύο πρυτάνεις

Την υγεία έναντι των εκδηλώσεων προτάσσουν δύο πρυτάνεις

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημόσια υγεία ως προτεραιότητα έναντι της 47ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου θέτουν, στα μηνύματά τους, οι πρυτάνεις του Αριστετελείου Πανεπιστημίους Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Την ίδια ώρα, στο πολιτικό σκηνικό της χώρας επικρατεί αναβρασμός σχετικά με την απαγόρευση συναθροίσεων ενόψει της επετείου. Μάλιστα, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 παρέδωσαν κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γεραπετρίτης, νωρίτερα, δήλωσε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει απαγόρευση διαδηλώσεων για λόγους δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας υγείας.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νίκος Παπαϊωάννου επισημαίνει ότι η δημόσια υγεία ως συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό, αλλά και η υγεία ως ατομικό ή κοινωνικό δικαίωμα, θέτουν περιορισμούς στην ελευθερία της κίνησης και μετακίνησης.

«Τα δικαιώματα των πολιτών ιεραρχούνται, προτεραιοποιούνται και κάποια υποχωρούν στην υπηρεσία προστασίας του υπέρτατου αγαθού, της ζωής» υπερθεματίζει και συμπληρώνει πως «σήμερα, καλούμαστε να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη και να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, ίσως όχι όπως θα θέλαμε κι όπως αρμόζει, αλλά σύμφωνα με τα μέτρα που υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα».

«Το Πολυτεχνείο των ημερών μας είναι και στις MΕΘ και στις μονάδες COVID19. Εκεί, όπου νοσηλευτές και γιατροί καθημερινά δίνουν τον αγώνα για το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας», τονίζει στο δικό του μήνυμά, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

«Να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου σύμφωνα με τα μέτρα που υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα»

Το Πολυτεχνείο είναι μια σταθερή υπενθύμιση πως τα θεμελιώδη δικαιώματα, αξίες και αγαθά -όλα όσα σήμερα απολαμβάνουμε- δεν υπήρξαν ανέκαθεν δεδομένα, επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου και υπογραμμίζει ότι αυτή η υπενθύμιση φέτος καθίσταται επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε με ένα επιτακτικό διακύβευμα: την Υγεία.

«Μέσα σε μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, η δημόσια υγεία ως συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό, αλλά και η υγεία ως ατομικό ή κοινωνικό δικαίωμα, θέτουν περιορισμούς στην ελευθερία της κίνησης και μετακίνησης. Τα δικαιώματα των πολιτών ιεραρχούνται, προτεραιοποιούνται και κάποια υποχωρούν στην υπηρεσία προστασίας του υπέρτατου αγαθού, της ζωής. Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να προστατεύσουμε τα θεμελιώδη και να τιμήσουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου, ίσως όχι όπως θα θέλαμε κι όπως αρμόζει, αλλά σύμφωνα με τα μέτρα που υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Με μια στάση υψηλού συμβολισμού, μια δήλωση δημοκρατικής και κοινωνικής συνείδησης και σεβασμού στο δικαίωμα κάθε συνανθρώπου μας στην υγεία» προσθέτει.

Ο καθηγητής τονίζει, επίσης, ότι οι αγώνες των νέων για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία, που τιμούμε κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου «δεν είναι απλά μια ιστορική επέτειος», αλλά «μια παρακαταθήκη που έχουμε δημοκρατικό χρέος να διαφυλάσσουμε και να αξιοποιούμε». Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη για εθνική ενότητα, τονίζοντας πως «αντιμέτωποι με μια οριζόντια υγειονομική απειλή, που δεν έχει αφήσει κανέναν και τίποτε ανεπηρέαστο, έχουμε ευθύνη να την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, μακριά από ανύπαρκτους διαχωρισμούς, διχαστικά διλήμματα και συνθήματα».

«Το Πολυτεχνείο είναι εδώ και μας εμπνέει, διαχρονικό σύμβολο δημοκρατίας, ελευθερίας και ενότητας. Βαδίζοντας ενωμένοι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη σημερινή -και κάθε- πρόκληση. Βαδίζοντας ενωμένοι τιμούμε με την πράξη μας όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία. Εμβαθύνουμε τη δημοκρατία, θωρακίζουμε τη λειτουργία της. Το αίτημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για δημοκρατία και ελευθερία αγνόησε πολιτικές αντιπαραθέσεις και ένωσε, πέρα από χρώματα και κομματικές ταυτότητες, πολίτες αποφασισμένους να προσφέρουν και τη ζωή τους στον κοινό αγώνα ενάντια στη δικτατορία», αναφέρει ο κ. Παπαϊωάννου.

Σχετικά με την παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Πανεπιστήμιο ο πρύτανης του ΑΠΘ τονίζει ότι «οι ακαδημαϊκές ελευθερίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα και απορρίπτουν κάθε μορφή βίας και φασιστικών πρακτικών, από όπου κι αν προέρχονται, όποιον κι αν στοχοποιούν» και γι’ αυτό «είναι ιστορική ευθύνη μας η περιφρούρηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών, η έμπρακτη ουσιαστική προαγωγή τους σε κάθε έκφανση της πανεπιστημιακής ζωής και εκπαιδευτικής διαδικασίας».

«Το Πολυτεχνείο των ημερών μας είναι και στις MΕΘ και στις μονάδες COVID19»

«Το Πολυτεχνείο των ημερών μας είναι και στις MΕΘ και στις μονάδες COVID19. Εκεί, όπου νοσηλευτές και γιατροί καθημερινά δίνουν τον αγώνα για το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας» διαμηνύει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας.

«Κάθε επέτειος είναι ευκαιρία αναστοχασμού και αυτοπροσδιορισμού στο παρόν και στο μέλλον. Στη σημερινή Ελλάδα η κρίση και η αδυναμία των πολιτικών συστημάτων να επιλύσουν ουσιαστικά προβλήματα του μέσου πολίτη έχουν οδηγήσει είτε σε ένα είδος πολιτικής αποχαύνωσης είτε σε πρακτικές που καθημερινά καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική ανάγκη, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις θεμελιώδεις έννοιες που έθεσε το κίνημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς καμία αξία δεν αποκτά ουσιαστική υπόσταση παρά μόνον από την πραγματική δράση των ανθρώπων. Το πρόσφατο παρελθόν, ιδίως οι κοινωνικές συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν από το 2011 και εξής επιβεβαιώνουν την αντοχή και τη διάρκεια του φασισμού. Τα νωπά ακόμη γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξαν με οδυνηρό τρόπο πόσο ευρηματικός και παράλογος είναι ο φασισμός και πόσο εύθραυστη είναι η ελευθερία ακόμη και στον χώρο των Πανεπιστημίων» δηλώνει.

«Σήμερα», τονίζει, «είναι επιτακτική ανάγκη να τεθούν εκ νέου και με υγιή τρόπο οι βάσεις της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η συγκυρία της πανδημίας, επιπλέον, μας οδηγεί να συλλογιστούμε την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση αυτού του ουσιαστικού μετασχηματισμού που αφορά το σύνολο της κοινωνίας αλλά και τον καθένα μας χωριστά: την επείγουσα ανάγκη να αντικατασταθεί η απόλυτη πίστη στις οικονομικές αξίες από τα θεμελιώδη περιεχόμενα της ύπαρξης: τη φύση, την παράδοση, την επιστήμη, την τέχνη, την παιδεία». 

«Τι γυρεύουν λοιπόν, οι τιμής ένεκεν τυμπανοκρουσίες, οι κομματικοί λόγοι και οι στημένες, βαρετές εκδηλώσεις;» διερωτάται ο πρύτανης και συνεχίζει: «Δημιουργούν έναν αντιαισθητικό, αντιπραγματικό, παραπλανητικό μύθο και υποθάλπουν τη σπουδαιότητα της ιστορίας. Ίσως, γιατί μεγεθύνουν το αντιπαράδειγμα, ανθρώπων που εμφορήθηκαν τότε απ’ αυτές τις ιδέες και ύστερα διολίσθησαν και αφομοιώθηκαν από το σύστημα που πολέμησαν. Υποτάχθηκαν στην αναξιοκρατία και τα οφέλη, χάνοντας το πολυτιμότερο αγαθό της συνείδησης του ανθρώπινου όντος: την ατομική ελευθερία και τον σεβασμό στην ελευθερία του άλλου, υποτασσόμενοι σε ωφελήματα πολιτικής ή άλλης “καριέρας”».

«Ζητούμενο είναι», καταλήγει ο πρύτανης, «η 17η του Νοέμβρη να γίνει συνείδηση των φοιτητών και των πολιτών κάθε ηλικίας και όχι επετειακή μνημόνευση τιμής ένεκεν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή