ΣτΕ: «Συνταγματική η απαγόρευση συγκεντρώσεων»

ΣτΕ: «Συνταγματική η απαγόρευση συγκεντρώσεων»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, επισφραγίστηκε η συνταγματικότητα και η νομιμότητα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων ενόψει του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση χθες κλιμακώθηκε με αφορμή και την τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί αντισυνταγματικότητας των απαγορευτικών μέτρων, γεγονός που πυροδότησε αντιδράσεις σε πολιτικό και νομικό επίπεδο.

Η πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου, Μαίρη Σαρπ, με απόφασή της έκρινε ότι τα απαγορευτικά μέτρα είναι συνταγματικά και νόμιμα και ως εκ τούτου απέρριψε τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από το κόμμα ΜέΡΑ25 και τον επικεφαλής του Γιάνη Βαρουφάκη, σωματεία και πολίτες, που ζήτησαν την ανάκλησή τους ως αντισυνταγματικών. Το σκεπτικό του ανωτάτου δικαστηρίου, που απέρριψε τα αιτήματα και τάχθηκε υπέρ των απαγορευτικών μέτρων, στηρίχθηκε σε θεμελιώδεις πυλώνες που προστατεύονται κατά προτεραιότητα, όπως «το δημόσιο συμφέρον και η προστασία της υγείας των πολιτών».

Με την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας των αιτημάτων για ανάκληση των μέτρων που ελήφθησαν από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, η συνταγματικότητα των απαγορεύσεων που είχε αμφισβητηθεί πρωτίστως από την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τεκμηριώθηκε σε επίπεδο δικαστικής κρίσης, την ώρα που καθηγητές συνταγματικού δικαίου, έγκριτοι νομικοί και το σύνολο των δικηγορικών συλλόγων της χώρας τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας των απαγορεύσεων για συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, στην τοποθέτηση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που ελήφθη κατά πλειοψηφία και τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των μέτρων και πρωτίστως κατά της γενικής απαγόρευσης των συγκεντρώσεων σε όλη την επικράτεια, απάντηση έδωσε η συντονιστική επιτροπή όλων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με μακροσκελή ανακοίνωσή της, με την οποία οι δικηγορικοί σύλλογοι τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας των απαγορευτικών μέτρων. Ανέφεραν επί λέξει: «Υπό τις επικρατούσες υγειονομικές συνθήκες, εθνικές και θρησκευτικές εορτές, επετειακές και κάθε είδους μαζικές εκδηλώσεις δεν μπορούν να γίνουν με τη μορφή που γνωρίζαμε μέχρι την εκδήλωση της πανδημίας και η λήψη περιοριστικών μέτρων, που κάμπτουν το δικαίωμα, υπό τις παρούσες εξαιρετικές συνθήκες, θεωρείται ανεκτή».

Εθεσαν όμως οι δικηγόροι θέματα τεκμηρίωσης των απαγορεύσεων με τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, η οποία υπήρξε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ομόφωνη και για την οποία έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος τοποθετήθηκε πρώτος υπέρ της συνταγματικότητας των απαγορευτικών μέτρων για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν με εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις ο καθηγητής Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ομότιμος καθηγητής Αντώνης Μανιτάκης, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Χαράλαμπος Τσιλιώτης χαρακτήρισε όχι μόνο νόμιμη και συνταγματική την απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά «και επιβεβλημένη εκ των συνθηκών».

Οσον αφορά δε την ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που αποτέλεσε και το «χαλί» της πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασε και της κοινής στάσης των κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, δύο μέλη της διοίκησής της, οι Δημήτριος Φούκας και Ελευθερία Κώνστα, διαχώρισαν τη θέση τους και μίλησαν για «εκτροπή του ρόλου της Ενωσης» και για «συμμετοχή της στην πολιτική διαμάχη και καταρράκωση του κύρους της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή