Πρύτανης ΑΠΘ για Θεσσαλονίκη: Τα λύματα δείχνουν «επιπέδωση» της καμπύλης τις επόμενες μέρες

Πρύτανης ΑΠΘ για Θεσσαλονίκη: Τα λύματα δείχνουν «επιπέδωση» της καμπύλης τις επόμενες μέρες

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενθαρρυντικές είναι οι πρώτες ενδείξεις των πιο πρόσφατων στοιχείων από τα λύματα της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά τις συγκεντρώσεις κορωνοϊού, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαΐωάννου.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέφερε –εν αναμονή της επαλήθευσης των στοιχείων- πως «νομίζω ότι αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης».

Όπως παρατήρησε, η καμπύλη των κρουσμάτων ήταν και την περασμένη εβδομάδα ανοδική, όχι όμως εκθετική όπως τον Οκτώβριο.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι, εφόσον επιβεβαιωθούν τα στοιχεία, «πιθανώς προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση».

Σύψας: Κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη

Νωρίτερα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, σημείωσε –αναφερόμενος στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα- ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%.

Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Σύψας σημείωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.

Δύσκολη εβδομάδα για το ΕΣΥ

Αξίζει να σημειωθεί πως επιστήμονες προειδοποιούν για άλλη μία πολύ δύσκολη εβδομάδα κορωνοϊού, ειδικά για το σύστημα υγείας που θα συνεχίσει να αισθάνεται την ασφυκτική πίεση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή