Υψηλή πτήση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Υψηλή πτήση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στην 257η θέση μεταξύ 1.500 ΑΕΙ στη διεθνή κατάταξη «Best Global University Ranking 2021»

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιώνοντας την επίδοσή του, το Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 257η θέση μεταξύ 1.500 ΑΕΙ στη διεθνή κατάταξη «Best Global University Ranking 2021», η οποία δημοσιεύεται για έβδομη συνεχή χρονιά από τον ειδησεογραφικό οργανισμό «US News». Πρόκειται για μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως. Επίσης, το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των δέκα ελληνικών ΑΕΙ που βρέθηκαν μεταξύ των 1.500. Στη δεύτερη θέση στην Ελλάδα είναι το ΑΠΘ, το οποίο διεθνώς βρίσκεται στην 335η θέση. Ειδικότερα, από το σύνολο, πανεπιστημίων παγκοσμίως, επιλέχθηκαν αρχικά 1.748 με την τελική συνολική κατάταξη των 1.500 καλύτερων πανεπιστημίων να καλύπτει εύρος 86 χωρών. 

Για να συμπεριληφθεί ένα πανεπιστήμιο στα 1.500, θα πρέπει πρώτα να είναι μεταξύ των κορυφαίων 250 στα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας φήμης της Thomson Reuters. Στη συνέχεια, ένα ίδρυμα πρέπει να είναι μεταξύ εκείνων που είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και τα άρθρα αυτά να αναφέρονται ή να αναπαράγονται από τα κορυφαία 200 της προαναφερθείσας έρευνας φήμης. Στην κατάταξη του 2020 λήφθηκαν υπόψη οι δημοσιεύσεις όλων των Ιδρυμάτων για την περίοδο 2014-2018.

Το «U.S. News & World Report» αξιολογεί τα 1.500 καλύτερα Ιδρύματα χρησιμοποιώντας ευρύ φάσμα 13 διαφορετικών κριτηρίων, όπως η παγκόσμια και η περιφερειακή ερευνητική φήμη, οι δημοσιεύσεις, τα συγγράμματα, τα συνέδρια, η σταθμισμένη επίδραση των ετεροαναφορών, το σύνολο αναφορών, ο αριθμός δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων, το ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 10% περισσότερο αναφερόμενων δημοσιεύσεων, οι διεθνείς συνεργασίες κ.ά.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΕΚΠΑ κατέχει τη 112η θέση μεταξύ των 593 πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Δημόπουλος άξιο μνείας το κριτήριο «Αριθμός άρθρων με μεγάλο αριθμό αναφορών που βρίσκονται στο top 1%  των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές», όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 163η θέση παγκοσμίως, αλλά και το  «ποσοστό του συνόλου των δημοσιεύσεων που βρίσκονται μεταξύ των 1% των άρθρων με τις περισσότερες αναφορές» όπου το ΕΚΠΑ καταλαμβάνει την 203η θέση παγκοσμίως, πραγματοποιώντας άνοδο 48 θέσεων σε σχέση με το 2019. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση του ΕΚΠΑ ως σημαντικού παγκόσμιου ερευνητικού ιδρύματος.

Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως στα επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα.  Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε τρία από αυτά τα επιστημονικά πεδία (Μεταδοτικές Ασθένειες, Ογκολογία και Γαστρεντερολογία και Ηπαταλογία)  το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στο top 100 των πανεπιστημίων παγκοσμίως ενώ ακολουθούν άλλα τρία επιστημονικά πεδία μέσα στις 110 πρώτες θέσεις παγκοσμίως (Φαρμακολογία -Τοξικολογία, Καρδιολογία, Ανοσολογία). Επιπροσθέτως ο Τομέας των Ανθρωπιστικών Σπουδών βρίσκεται σε ψηλή θέση (248η παγκοσμίως). Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι  στις Ανθρωπιστικές σπουδές η ερευνητική δραστηριότητα  αποτυπώνεται σε εκδόσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στις γνωστές βιβλιομετρικές βάσεις. Επιπροσθέτως δεν υπάρχει εργαστηριακή έρευνα η οποία παράγει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και αναφορών». 

Στο top 10 της Κατάταξης βρίσκονται οκτώ πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ακολουθούν άλλα δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το ΜΙΤ και το Στάνφορντ. Στην πέμπτη θέση συναντάμε το πρώτο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αυτό της Οξφόρδης. Στην 17η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Στην 25η θέση εντοπίζεται το πρώτο Πανεπιστήμιο από την Αυστραλία αυτό της Μελβούρνης, ενώ αντίστοιχα το πρώτο Ασιατικό Πανεπιστήμιο είναι  το Κινέζικο Tsinghua στην 28η θέση. Η Αφρικανική Ήπειρος εκπροσωπείται από 57 Πανεπιστήμια με πρώτο από αυτά το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν το οποίο βρίσκεται στην 103η θέση.

Υψηλή πτήση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών-1

Θέση και επίδοση των Ελληνικών Πανεπιστημίων που βρίσκονταν στον πίνακα των 1.500 καλύτερων Πανεπιστημίων του κόσμου σύμφωνα με τον Πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings (2021). Πηγή: US News – Best Global University Rankings

Υψηλή πτήση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών-2

Η θέση του ΕΚΠΑ στον Πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings. Πηγή: US News – Best Global University Rankings.

 

 

Υψηλή πτήση για το Πανεπιστήμιο Αθηνών-3

Η θέση – επίδοση του ΕΚΠΑ με βάση τους 13 δείκτες  του πίνακα Κατάταξης US News – Best Global University Rankings.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή