Επεισόδια, κλεφτοπόλεμος και προσαγωγές

Επεισόδια, κλεφτοπόλεμος και προσαγωγές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επεισόδια, διάσπαρτες εστίες έντασης σε περιοχές του λεκανοπεδίου και κλεφτοπόλεμος αστυνομικών με διαδηλωτές σημάδεψαν τη χθεσινή επέτειο του Πολυτεχνείου. Μεγαλύτερο αντίκτυπο προκάλεσε η συγκέντρωση μελών του ΚΚΕ στα Προπύλαια. Περίπου 1.500 διαδηλωτές αιφνιδίασαν την ΕΛ.ΑΣ. και παρατάχθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου, αδιαφορώντας για την απαγόρευση λόγω COVID-19, αλλά τηρώντας τις μεταξύ τους αποστάσεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές δεν ανταποκρίθηκαν στις υποδείξεις των αστυνομικών που τους κάλεσαν να αποχωρήσουν, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια. Επτά διαδηλωτές προσήχθησαν υπό συνθήκες μεγάλης έντασης από δικυκλιστές της ομάδας ΔΡΑΣΗ. Κρατήθηκαν προσωρινά στην πλατεία Κλαυθμώνος και λίγη ώρα αργότερα, με τη διαμεσολάβηση βουλευτών του ΚΚΕ, αφέθηκαν ελεύθεροι. Ταυτόχρονα, διμοιρίες των ΜΑΤ, κάνοντας χρήση δακρυγόνων και συνεπικουρούμενες από δύο υδροφόρες, διέλυσαν τους συγκεντρωμένους στην οδό Πανεπιστημίου καταδιώκοντάς τους μέχρι την πλατεία Καραϊσκάκη. Παράλληλα με την κινητοποίηση του ΚΚΕ, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και της Οργάνωσης Μαχητικού Αντιφασισμού πραγματοποίησαν σύντομη συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή, αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. 

Τις απογευματινές ώρες, μικρότερες συγκεντρώσεις έγιναν περιμετρικά του κέντρου, που και αυτές διαλύθηκαν από την αστυνομία. Μέλη του Νέου Αριστερού Ρεύματος και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκεντρώθηκαν στον σταθμό Λαρίσης, μικρότερες ομάδες διαδηλωτών συμμετείχαν σε συγκεντρώσεις στα Σεπόλια και στα Πετράλωνα, ενώ αναρχικοί πραγματοποίησαν πορεία από τον Βύρωνα προς το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Πάντως, το πιο δυναμικό κομμάτι του λεγόμενου «μαύρου μπλοκ» δεν έδωσε το «παρών» στα χθεσινά γεγονότα, ενδεχομένως επειδή μέλη του προσήχθησαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Ενταση και επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το Α.Τ. Κολωνού, όπου μεταφέρθηκαν νεαροί που είχαν νωρίτερα προσαχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. Κατά πληροφορίες, ο πατέρας ενός από τους προσαχθέντες υπέστη καρδιακή προσβολή εξαιτίας της έντασης. 

Στις 10.30 το πρωί, 200 μέλη του ΚΚΕ  είχαν καταφέρει να ξαφνιάσουν την αστυνομία πραγματοποιώντας συγκέντρωση στον αστυνομικό φραγμό, στο ύψος του Μεγάρου Μουσικής. Πήγαν με πούλμαν στην οδό Μιχαλακοπούλου και κατευθύνθηκαν πεζή στη λεωφ. Βασ. Σοφίας. Για το ενδεχόμενο ελέγχου τους είχαν φροντίσει να στείλουν sms στο 13033 προφασιζόμενοι ότι πήγαιναν στον γιατρό. Πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση παρουσία του Δ. Κουτσούμπα και αποχώρησαν πριν η ένταση με τους αστυνομικούς κλιμακωθεί. Καθιστική διαμαρτυρία στο ίδιο σημείο πραγματοποίησαν αργότερα 6 βουλευτές του ΜέΡΑ25. 

«Η Αστυνομία χωρίς κανένα “όργιο αστυνομικής βίας”, αλλά εφαρμόζοντας τον νόμο που ισχύει για όλους τους πολίτες, χρησιμοποίησε μέτρα και μεθόδους διάλυσης με κλιμάκωση. Με τελευταία, αλλά αναγκαία, τη ρίψη χημικών», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προσθέτoντας ότι «τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα και θα δοθούν στη δημοσιότητα». Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας πραγματοποιήθηκαν 78 προσαγωγές, ενώ ένας από τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς εντοπίστηκε να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του ξύλινα κοντάρια και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Eνταση επικράτησε και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα. Σε συνέντευξή του χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των γεγονότων και διευκρίνισε ότι στους συλληφθέντες θα επιβληθούν πρόστιμα για την COVID-19.  

Διαβάστε επίσης

Έλειψε το… μέτρο στον εφετινό εορτασμό της επετείου

ΥΠΡΟΠΟ: Το ΚΚΕ συγκέντρωσε 1.500 άτομα και προσπάθησε να κάνει πορεία

Χρυσοχοΐδης: Γιατί έδωσα εντολή να διαλυθεί η συγκέντρωση

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή