ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες για πάσχοντες ΧΑΠ

Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες για πάσχοντες ΧΑΠ

Να περιληφθούν οι πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) στις ομάδες πληθυσμού που θα εμβολιαστούν πρώτες έναντι του κορωνοϊού ζητεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, τονίζοντας ότι η COVID-19 είναι πολύ πιο επικίνδυνη στους συγκεκριμένους ασθενείς και τους οδηγεί πιο εύκολα στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από ΧΑΠ.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, η οποία βρίσκει και τη χώρα μας στη δίνη του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, οι ειδικοί επιστήμονες της Εταιρείας καλούν τους πάσχοντες να συμμορφώνονται στη θεραπεία που τους έχει καθορίσει ο πνευμονολόγος τους και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας έναντι της COVID-19. Και αυτό διότι οι πάσχοντες από ΧΑΠ, ειδικά σε μέτρια και πιο βαριά μορφή, εάν μολυνθούν από τον κορωνοϊό διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο να καταλήξουν σε μονάδα εντατικής θεραπείας και να διασωληνωθούν.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, στη χώρα μας εκτιμάται ότι πάσχουν από ΧΑΠ περίπου 600.000 Ελληνες (8,4%). Εξ αυτών, το 56% δεν γνωρίζει ότι πάσχει. Οι άνδρες πάσχουν 2,5 φορές περισσότερο από τις γυναίκες (11,6% οι άνδρες έναντι 4,8% των γυναικών).

Το κάπνισμα ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά για την πάθηση. Οι πάσχοντες, τα πρώτα χρόνια, θεωρούν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, απόχρεμψη, εύκολο λαχάνιασμα) μια φυσιολογική συνέπεια του καπνίσματος και της ηλικίας και δεν καταφεύγουν στον πνευμονολόγο για να εξεταστούν. Οπως περιγράφουν οι ειδικοί της Εταιρείας, «δυστυχώς, η νόσος τελικά αποφράσσει τους βρόγχους (τους αεραγωγούς που αναπνέουμε) και καταστρέφει με μη αναστρέψιμο τρόπο τους ιστούς των πνευμόνων. Μόνο αφού καταστραφεί το 50%-60% των πνευμόνων ο ασθενής αρχίζει να έχει πολύ σοβαρή δύσπνοια και να εκδηλώνει 2-3 επεισόδια επιδείνωσης της ασθένειας κάθε χρόνο (παροξύνσεις)».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι όλοι οι καπνιστές θα πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο σπιρομέτρηση (ειδική εξέταση διάγνωσης της ΧΑΠ), ενώ ειδικά οι καπνιστές άνω των 30 ετών που εμφανίζουν έστω ένα από τα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό και να διακόψουν το κάπνισμα.