Βουλιαγμένη: Ένα πρωινό στον λόφο της Φασκομηλιάς

Βουλιαγμένη: Ένα πρωινό στον λόφο της Φασκομηλιάς

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ήχος σαν σούρσιμο που ακούγεται από κάπου κοντά μάς κάνει να στρέψουμε προς τα πίσω το βλέμμα. Ενα ζευγάρι πουλιών προσπαθεί να βρει τη θέση του στο φύλλωμα της φορτωμένης με καρπούς ελιάς, αλλά πριν προλάβουμε να σηκώσουμε το κινητό να το φωτογραφίσουμε, έχει γίνει καπνός. Συνεχίζουμε τη βόλτα, προσπαθώντας να αναγνωρίσουμε τα άγρια βότανα που συναντάμε κατά μήκος της χωμάτινης διαδρομής με τη χαμηλή θαμνώδη μεσογειακή βλάστηση, τα διάσπαρτα ελαιόδενδρα, τις ακακίες και τα πεύκα – οι φασκομηλιές, που έχουν δώσει στον λόφο την ονομασία του, δεν είναι τόσο πολλές όσες ίσως φαντάζεται κανείς, αλλά όλο και σκοντάφτουμε πάνω σε κάποιες συστάδες εξασκώντας την παρατηρητικότητά μας. Συχνά-πυκνά, καλημεριζόμαστε με τους λιγοστούς περιπατητές και δρομείς, με τους οποίους μοιραζόμαστε τον «μυστικό» εξώστη, τόσο κοντά στη λεωφόρο Ποσειδώνος κι όμως τόσο μακριά, ώστε να μη φτάνει ώς εδώ το βουητό της παραλιακής. Η θέα μοναδική: η χερσόνησος του Λαιμού, οι άδειες πλαζ της Βουλιαγμένης, το μυστηριακό τοπίο της Λίμνης, όλος ο Σαρωνικός στα πόδια μας. Στον λόφο της Φασκομηλιάς, στη Βουλιαγμένη, έρχεσαι για να περπατήσεις, να τρέξεις, να κάνεις mountain bike. Αλλά κυρίως, γιατί όλα αυτά μπορείς να τα κάνεις αγναντεύοντας τη θάλασσα.

H πρόσβαση στον λόφο, που απλώνεται σε μια έκταση 1.200 στρεμμάτων, είναι εύκολη και δυνατή από δύο διαφορετικά σημεία, είτε από τα λιμανάκια, στο ύψος περίπου του 25ου χλμ. της παραλιακής, είτε από την οδό Αργοναυτών, που είναι και ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος. Αφήνοντας τη λεωφόρο Ποσειδώνος, λίγο μετά την κεντρική πλατεία της Βουλιαγμένης, θα στρίψετε στην οδό Πανός και έπειτα δεξιά στη Σαπφούς, ώσπου να συναντήσετε ανηφορίζοντας την Αργοναυτών, που οδηγεί στην είσοδο του λόφου. Ενα δίκτυο από χωμάτινα δρομάκια διακλαδώνεται σε όλη την επιφάνειά του, σχηματίζοντας πολλές και διαφορετικές διαδρομές με ομαλή κλίση, οι οποίες ωστόσο δεν επικοινωνούν πάντα μεταξύ τους. 

Προσανατολισμός

Για τον καλύτερο προσανατολισμό σας, έχετε πάντα κατά νου πως στις μικρές διχάλες που θα συναντάτε κατά τη διάρκεια της βόλτας σας, τα μονοπάτια στα δεξιά σας οδηγούν προς τη θάλασσα και κατά κανόνα επιστρέφουν στο κέντρο του λόφου, ακολουθώντας κυκλική πορεία. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν είναι επιβεβλημένο να έχετε μια συγκεκριμένη διαδρομή-στόχο. Οι σκιές είναι λιγοστές, γεγονός που καθιστά τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου ιδανική για τον περίπατο. Αξιοποιήστε τη διάθεση εξερεύνησης, που όλοι κρύβουμε μέσα μας, και με πυξίδα τον Σαρωνικό, αυτοσχεδιάστε και δεν θα χαθείτε.

Περνώντας την πύλη εισόδου, στο αδιέξοδο της Αργοναυτών, το δρομάκι με τις φραγκοσυκιές αντικρίζει πανοραμικά τη Λίμνη Βουλιαγμένης. Ξύλινα παγκάκια σαν αυτό που θα δείτε έπειτα από λίγο υπάρχουν σε πολλά σημεία θέας από εδώ και πέρα και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα από το περπάτημα, να χαρείτε το τοπίο και να ξεκουράσετε το βλέμμα ατενίζοντας τον Λαιμό και τη νησίδα Φλέβες, ναυτικό οχυρό το πάλαι ποτέ. Μικροί κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν επίσης σε αρκετά σημεία – ο λόφος σε γενικές γραμμές είναι καθαρός και περιποιημένος. 

Βουλιαγμένη: Ένα πρωινό στον λόφο της Φασκομηλιάς-1

Εμείς στο πρώτο σταυροδρόμι που συναντήσαμε κάναμε δεξιά και συνεχίσαμε δεξιά και στην επόμενη διχάλα σε μια ελαφρώς κατηφορική διαδρομή, που κατευθύνεται στη θάλασσα, εποπτεύει τις φουρκέτες της παραλιακής πάνω από τα λιμανάκια και οδηγεί πίσω στη διχάλα από την οποία ξεκινήσαμε. Δεξιά στρίψαμε και στο επόμενο σταυροδρόμι, όπου η βλάστηση προοδευτικά πυκνώνει και ψηλώνει για αρκετά μέτρα, με τους ευκαλύπτους να κυριαρχούν. Το χωμάτινο δρομάκι που τη διατρέχει καταλήγει στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο έτερο σημείο πρόσβασης στον λόφο, στα λιμανάκια Βουλιαγμένης. 

Κάπως έτσι, βγαίνοντας προς τη θάλασσα και επιστρέφοντας καθε φορά στο σταυροδρόμι από το οποίο ξεκινήσαμε, απολαύσαμε τον περίπατο και τη θέα από διαφορετικά πλατώματα –φυσικά «μπαλκόνια» με παγκάκια που βλέπουν στον Σαρωνικό–, για να πάρουμε δύο ώρες αργότερα τον δρόμο του γυρισμού.

Βουλιαγμένη: Ένα πρωινό στον λόφο της Φασκομηλιάς-2
Η χελώνα τραβά νωχελικά τον δρόμο της κι εμείς τον δικό μας.

Λίμνη Βουλιαγμένης: προσωρινά κλειστή, αλλά πάντα όμορφη

Λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, η Λίμνη Βουλιαγμένης, την οποία θα αντικρίσετε από ψηλά από διάφορα σημεία του λόφου της Φασκομηλιάς, παραμένει έως τα τέλη Νοεμβρίου κλειστή για το κοινό. Εχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους από το υπουργείο Πολιτισμού και είναι ενταγμένη στον εθνικό κατάλογο NATURA 2000. Ο επιβλητικός βράχος που ορθώνεται από πάνω της, η πλούσια βλάστηση που την αγκαλιάζει και οι δαιδαλώδεις σήραγγες του υποβρύχιου σπηλαίου της, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η μεγαλύτερη στον κόσμο μήκους 800 μέτρων, δημιουργούν ένα ιδιαίτερο γεωλογικό φαινόμενο. Η Λίμνη οφείλει τη σημερινή της μορφή στην πτώση της οροφής του σπηλαίου πριν από περίπου 2.000 χρόνια λόγω διάβρωσης από την υψηλή θερμοκρασία του νερού στο εσωτερικό του. Μέχρι στιγμής, το σπήλαιο έχει εξερευνηθεί σε μήκος 3.123 μέτρων, ωστόσο το τέρμα του δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Βουλιαγμένη: Ένα πρωινό στον λόφο της Φασκομηλιάς-3

Mικρά και χρηστικά

• Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό και κάποιο σνακ, γιατί δεν θα βρείτε κάποια καντίνα ή πηγή για ανεφοδιασμό. Εχετε επίσης υπόψη σας πως δεν επιτρέπεται η παραμονή σας στον λόφο μετά τη δύση του ηλίου.
 
• Ταυτότητα διαδρομής: Απόσταση: 7,5 χλμ., Διάρκεια: 01:59:51, Ανύψωση: 45 μ., Μέση ταχύτητα: 5 χλμ./ώρα, Θερμίδες: 302 kcal

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή