Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας στην Κρήτη ενόψει κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας στην Κρήτη ενόψει κακοκαιρίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση ετοιμότητας έχει τεθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κρήτης, ενόψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και στον απόηχο των ζημιών που σημειώθηκαν στο νησί κατά τις πρόσφατες θεομηνίες.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η επιδείνωση του καιρού –σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας– θα επηρεάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή το σύνολο της Κρήτης με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

  • Να ασφαλίζουν αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν πρώτα για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και την κατάσταση του οδικού δικτύου. Αν είναι δυνατόν, να μεταβάλουν το πρόγραμμα της μετακίνησής τους, έτσι ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Αν η καταιγίδα εκδηλωθεί ενώ οδηγούν, να ασφαλίσουν το όχημα εκτός δρόμου, μακριά από μεγάλα δέντρα ή υπαίθριες κατασκευές, να ενεργοποιήσουν τα φώτα έκτακτης ανάγκης (αλάρμ) και να περιμένουν μέχρι να υποχωρήσουν τα φαινόμενα.
  • Να μην διασχίζουν σε καμία περίπτωση δρόμους που διασταυρώνονται με χειμάρρους και ρέματα (ιρλανδικές διαβάσεις), πεζή ή με όχημα, ακόμα και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσης της καταιγίδας.
  • Να αποφεύγουν δραστηριότητες στην ύπαιθρο, σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων Αρχών, όπως Τροχαία, Πυροσβεστικό Σώμα, κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν επίσης τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή